Ciasto drożdżowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto drożdżowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974431005.jpeg&w=3840&q=75)
Drożdżowy zawijaniec z kwaskowatym dżemem to genialne ciasto do herbaty. Lekkie, delikatne i pyszne!
1
0 / 0
Drożdżowy zawijaniec z kwaskowatym dżemem to genialne ciasto do herbaty. Lekkie, delikatne i pyszne!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
14 g drożdże
50 g alkohol
1 szkl. olej
1 szkl. cukier
2 szkl. mleko
6 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
Przygotowanie
Do miski należy przesiać mąkę. Żółtka ucieramy z cukrami. Do miski z mąką dodajemy utarte żółtka, olej, drożdże, alkohol, gorące mleko. Wszystko zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zwijamy w rolady i wkładamy do blaszek. Pieczemy ok. 35 minut.
(Ciasto wyrabiam w robocie, ręcznie należy wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawało od rąk).