Ciasto drożdżowe

m7
Ciasto drożdżowe

1

0 / 0

Drożdżowy zawijaniec z kwaskowatym dżemem to genialne ciasto do herbaty. Lekkie, delikatne i pyszne!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

14 g drożdże

50 g alkohol

1 szkl. olej

1 szkl. cukier

2 szkl. mleko

6 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Do miski należy przesiać mąkę. Żółtka ucieramy z cukrami. Do miski z mąką dodajemy utarte żółtka, olej, drożdże, alkohol, gorące mleko. Wszystko zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zwijamy w rolady i wkładamy do blaszek. Pieczemy ok. 35 minut.

2

(Ciasto wyrabiam w robocie, ręcznie należy wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawało od rąk).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły