Ciasto drożdżowe
m7
Drożdżowy zawijaniec z kwaskowatym dżemem to genialne ciasto do herbaty. Lekkie, delikatne i pyszne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Drożdżowy zawijaniec z kwaskowatym dżemem to genialne ciasto do herbaty. Lekkie, delikatne i pyszne!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
14 g drożdże
50 g alkohol
1 szkl. olej
1 szkl. cukier
2 szkl. mleko
6 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
Przygotowanie
Do miski należy przesiać mąkę. Żółtka ucieramy z cukrami. Do miski z mąką dodajemy utarte żółtka, olej, drożdże, alkohol, gorące mleko. Wszystko zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zwijamy w rolady i wkładamy do blaszek. Pieczemy ok. 35 minut.
(Ciasto wyrabiam w robocie, ręcznie należy wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawało od rąk).