Ciasto drożdżowe
m7
Dobre ciasto drożdżowe powinni wyjść lekkie i puszyste. Z dodatkiem kruszonki takie ciasto jest idealne. Można podawać z ulubioną konfiturą, miodem lub kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
425
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dobre ciasto drożdżowe powinni wyjść lekkie i puszyste. Z dodatkiem kruszonki takie ciasto jest idealne. Można podawać z ulubioną konfiturą, miodem lub kakao.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. sól
2 łyżecz. cukier waniliowy
0.30 kostka margaryna
3 szkl. mąka pszenna
0.50 szkl. cukier
1 szkl. mleko
0.50 szkl. mąka pszenna na kruszonke
5 szt. jaja
1 szt. jajko do smarowania ciasta
2 łyżka cukier puder do posypania
1 łyżka drożdże
1 łyżka tłuszcz do wysmarowania formy
3 łyżka cukier na kruszonke
4 dag. masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać następnie w podgrzanym mleku rozprowadzić 1/3 mąki oraz drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym lekko podgrzać, ciągle mieszając. Dodać resztę mąki i rozczyn. Połączyć wszystkie składniki. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wyrabiac dalej, aż do wchłonięcia tłuszczu.
Ciastko przykryć ściereczką, pozostawić do wyrościęcia. Kiedy powiększy dwukrotnie objętość, włożyć do posmarowanej masłem formy.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, masło podgrzać do konsystencji półpłynnej, wlać do mąki i dobrze wyrobić. Ochłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce lub pokruszyć.
Ciasto posmarować roztrzepać jajkiem, posypać przygotowaną kruszonką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 190 stopni C. ok 45min na jasnozłoty kolor. Po wystygnięciu wyjąć z formy i wierzch posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
425
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.