Ciasto drożdżowe

m7
Ciasto drożdżowe

0

0 / 0

Dobre ciasto drożdżowe powinni wyjść lekkie i puszyste. Z dodatkiem kruszonki takie ciasto jest idealne. Można podawać z ulubioną konfiturą, miodem lub kakao.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.50 łyżecz. sól

2 łyżecz. cukier waniliowy

0.30 kostka margaryna

3 szkl. mąka pszenna

0.50 szkl. cukier

1 szkl. mleko

0.50 szkl. mąka pszenna na kruszonke

5 szt. jaja

1 szt. jajko do smarowania ciasta

2 łyżka cukier puder do posypania

1 łyżka drożdże

1 łyżka tłuszcz do wysmarowania formy

3 łyżka cukier na kruszonke

4 dag. masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać następnie w podgrzanym mleku rozprowadzić 1/3 mąki oraz drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

2

Jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym lekko podgrzać, ciągle mieszając. Dodać resztę mąki i rozczyn. Połączyć wszystkie składniki. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wyrabiac dalej, aż do wchłonięcia tłuszczu.

3

Ciastko przykryć ściereczką, pozostawić do wyrościęcia. Kiedy powiększy dwukrotnie objętość, włożyć do posmarowanej masłem formy.

4

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, masło podgrzać do konsystencji półpłynnej, wlać do mąki i dobrze wyrobić. Ochłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce lub pokruszyć.

5

Ciasto posmarować roztrzepać jajkiem, posypać przygotowaną kruszonką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 190 stopni C. ok 45min na jasnozłoty kolor. Po wystygnięciu wyjąć z formy i wierzch posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

425

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

59

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły