0

Składniki

0.5 Łyżeczki
sól
2 Łyżeczki
CUKIER WANILIOWY
0.3 Kostki
margaryna
3 Szklanki
mąka pszenna
0.5 Szklanki
cukier
1 Szklanka
mleko
0.5 Szklanki
Mąka pszenna na kruszonke
5 Sztuk
JAJA
1 Sztuka
Jajko do smarowania ciasta
2 Łyżki
Cukier puder do posypania
1 Łyżka
drożdże
1 Łyżka
Tłuszcz do wysmarowania formy
3 Łyżki
Cukier na kruszonke
4 Dekagramy
Masło na kruszonke
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać następnie w podgrzanym mleku rozprowadzić 1/3 mąki oraz drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym lekko podgrzać, ciągle mieszając. Dodać resztę mąki i rozczyn. Połączyć wszystkie składniki. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wyrabiac dalej, aż do wchłonięcia tłuszczu.
  3. Ciastko przykryć ściereczką, pozostawić do wyrościęcia. Kiedy powiększy dwukrotnie objętość, włożyć do posmarowanej masłem formy.
  4. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, masło podgrzać do konsystencji półpłynnej, wlać do mąki i dobrze wyrobić. Ochłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce lub pokruszyć.
  5. Ciasto posmarować roztrzepać jajkiem, posypać przygotowaną kruszonką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w tem. 190 stopni c. Ok 45min na jasnozłoty kolor. Po wystygnięciu wyjąć z formy i wierzch posypać cukrem pudrem.

Opis

Dobre ciasto drożdżowe jest lekkie i puszyste, a przy tym tanie i zdrowe.

Podobne przepisy

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Łatwy Do 40 min
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Gofry

Łatwy Do 40 min
Gofry

Naleśniki z białym serem

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z białym serem

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Łatwy Do 40 min
Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!