Ciasto delicja
decomorreno
Poznaj naszą propozycję na wyjątkowe ciasto – delicję w wersji XXL! Ta kompozycja bazuje na idealnym połączeniu smaków, jest wspaniale wyważona i stanowi prawdziwą ucztę dla smaków. Dodatkowo, ogromna delicja fenomenalnie się prezentuje! Gwarantujemy, że zrobi furorę na każdym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
288
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 6
Poznaj naszą propozycję na wyjątkowe ciasto – delicję w wersji XXL! Ta kompozycja bazuje na idealnym połączeniu smaków, jest wspaniale wyważona i stanowi prawdziwą ucztę dla smaków. Dodatkowo, ogromna delicja fenomenalnie się prezentuje! Gwarantujemy, że zrobi furorę na każdym stole.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
4 szt. jaja
200 g cukier
125 olej
170 g mąka pszenna tortowa ( typ 450 )
110 g mąka ziemniaczana
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. galaretka pomarańczowa
750 woda
35 g kakao decomorreno
120 g masło
80 g cukier puder
40 mleko
Przygotowanie
Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i przelej do mniejszej patelni. Pozostaw do wystudzenia, następnie włóż do lodówki aby całkowicie stężała.
W tym czasie przygotuj ciasto. Rozdziel jajka, na białka i żółtka. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Cały czas ubijając - dodawaj stopniowo na przemian cukier oraz żółtka. Następnie wlewaj porcjami olej oraz przesiej oba rodzaje mąk wraz z proszkiem do pieczenia.
Dno dużej patelni (którą można zapiekać) lub formy tortowej o średnicy 26 - 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia i wyjmij z formy. Zdejmij papier z dna.
Patelnię z galaretką zanurz w misce wypełnioną gorącą wodą lub potrzymaj na parą wodną, następnie przyłóż na wierzch biszkopt na talerzu i odwróć całość aby galaretkę przetransportować na wierzch ciasta.
Przygotuj polewę, wymieszaj wszystkie składniki w rondelku mieszając na średniej mocy kuchenki. Następnie gotową, lekko przestudzoną polewą pokryj wierzch ciasta (nie wylewaj gorącej polewy na galaretkę, ta pod wpływem temperatury zacznie się rozpuszczać).
W ten sposób przygotowane ciasto włóż na kilka minut do lodówki. Serwuj w towarzystwie bitej śmietanki i świeżych owoców
* Galaretkę pomarańczową możesz zastąpić każdą inną, wedle uznania.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
288
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka