Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

decomorreno
Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

0

5 / 1

Sezon na truskawki czas start! Przepis na to ciasto to połączenie biszkoptu czekoladowego, słodkich truskawek i kremu kakaowego. Zaskocz bliskich i przygotuj to ciasto czekoladowe!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

4 szt. jaja kurze całe

130 g cukier

45 g skrobia ziemniaczana

90 g mąka pszenna tortowa lubella

30 g kakao decomorreno

250 g serek mascarpone

300 g serek kremowy

1 kost. masło

230 g cukier puder

40 g kakao decomorreno

500 śmietanka 36%

2 łyżka cukier puder

1 szt. czekolada deserowa

Przygotowanie


1

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę miksując na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po łyżce cukru, na przemian z żółtkami.

2

Mąkę z kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut.

3

Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia, zdejmij papier do pieczenia. Po wystudzeniu blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia, włóż biszkopt.

4

Truskawki umyj i osusz. Pokrój w dużą kostkę.

5

Przygotuj krem kakaowy. Miękkie mało utrzyj z cukrem na puszty krem, następnie dodaj mascarpone, kremowy serek oraz kakao. Delikatnie ubij, gdy krem będzie sztywny przełóż na biszkopt.

6

Dodaj na wierzch truskawki. Następnie ubij na sztywno śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru. Przełóż na truskawki.

7

Wierzch posyp startą czekoladą. Włóż do lodówki do schłodzenia.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły