Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975519072.jpeg&w=3840&q=75)
Sezon na truskawki czas start! Przepis na to ciasto to połączenie biszkoptu czekoladowego, słodkich truskawek i kremu kakaowego. Zaskocz bliskich i przygotuj to ciasto czekoladowe!
0
5 / 1
Sezon na truskawki czas start! Przepis na to ciasto to połączenie biszkoptu czekoladowego, słodkich truskawek i kremu kakaowego. Zaskocz bliskich i przygotuj to ciasto czekoladowe!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
4 szt. jaja kurze całe
130 g cukier
45 g skrobia ziemniaczana
90 g mąka pszenna tortowa lubella
30 g kakao decomorreno
250 g serek mascarpone
300 g serek kremowy
1 kostka masło
230 g cukier puder
40 g kakao decomorreno
500 śmietanka 36%
2 łyżka cukier puder
1 szt. czekolada deserowa
Przygotowanie
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę miksując na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po łyżce cukru, na przemian z żółtkami.
Mąkę z kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia, zdejmij papier do pieczenia. Po wystudzeniu blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia, włóż biszkopt.
Truskawki umyj i osusz. Pokrój w dużą kostkę.
Przygotuj krem kakaowy. Miękkie mało utrzyj z cukrem na puszty krem, następnie dodaj mascarpone, kremowy serek oraz kakao. Delikatnie ubij, gdy krem będzie sztywny przełóż na biszkopt.
Dodaj na wierzch truskawki. Następnie ubij na sztywno śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru. Przełóż na truskawki.
Wierzch posyp startą czekoladą. Włóż do lodówki do schłodzenia.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka