Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Ciasto "pijana śliwka", to tradycyjne i popularne ciasto Bożonarodzeniowe, z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w alkoholu, na delikatnym kakaowym biszkopcie z kremem z serka mascarpone. To ciasto również można przygotować bez dodatku alkoholu, w tedy istotne jest, aby namoczyć śliwki wcześniej w wodzie by zmiękły.
BISZKOPT KAKAOWY |
|||
0.25 | Szklanki | ||
![]() |
|||
0.75 | Szklanki | ||
![]() |
|||
4 | Sztuki |
jaja L
|
|
0.75 | Szklanki |
cukier
|
|
1 | Łyżeczka |
PROSZEK DO PIECZENIA
|
|
KREM |
|||
500 | Gramów |
serek mascarpone
|
|
250 | Gramów |
Serek śmietankowy
|
|
100 | Gramów |
cukier
|
|
100 | Gramów |
masło
|
|
DODATKI |
|||
400 | Gramów |
śliwki suszone
|
|
250 | Mililitrów |
Rum Ciemny
|
|
POLEWA |
|||
100 | Gramów | ||
![]() |
|||
200 | Mililitrów |
śmietana 36%
|
|
100 | Gramów |
cukier
|
|
0.25 | Szklanki |
mleko UHT 3,2%
|
|
Alergeny | |||
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |