Ciasto czekoladowe ze śliwkami
decomorreno
Ciasto "pijana śliwka", to tradycyjne i popularne ciasto Bożonarodzeniowe, z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w alkoholu, na delikatnym kakaowym biszkopcie z kremem z serka mascarpone. To ciasto również można przygotować bez dodatku alkoholu, w tedy istotne jest, aby namoczyć śliwki wcześniej w wodzie by zmiękły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
525
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Ciasto "pijana śliwka", to tradycyjne i popularne ciasto Bożonarodzeniowe, z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w alkoholu, na delikatnym kakaowym biszkopcie z kremem z serka mascarpone. To ciasto również można przygotować bez dodatku alkoholu, w tedy istotne jest, aby namoczyć śliwki wcześniej w wodzie by zmiękły.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
0.75 szkl. cukier
0.25 szkl. kakao decomorreno
0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. proszek do pieczenia
500 g serek mascarpone
250 g serek śmietankowy
100 g cukier
100 g masło
400 g śliwki suszone
250 rum ciemny
100 g kakao decomorreno
200 śmietana 36%
100 g cukier
0.25 szkl. mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Przygotuj śliwki, możesz zrobić to dzień wcześniej, zalej je rumem(bądz innym alkoholem) i odstaw, aby nasiąknęły.
Przygotuj biszkopt kakaowy. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Ubij białka, następnie naprzemiennie dodawaj cukier oraz żółtka.
Przesiej do masy jajecznej mąkę, sodę oraz kakao. Wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz przez 25 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu zdejmij papier i odłóż do wystygnięcia.
Przygotuj krem: utrzyj miękkie masło wraz z cukrem, następnie dodaj mascarpone oraz kremowy serek.
Odsącz śliwki, pozostałym rumem nasącz biszkopt. Wyłóż na niego krem. Śliwki poukładaj na wierzchu.
Wszystkie składniki na polewę połącz w rondelku o grubym dnie, podgrzewaj stopniowo ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita. Nie zagotowuj.
Polej ciasto przygotowaną polewą kakaową. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
525
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka