Ciasto czekoladowe ze śliwkami

decomorreno
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Średnia 5 / 1

Oceń!

Ciasto "pijana śliwka", to tradycyjne i popularne ciasto Bożonarodzeniowe, z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w alkoholu, na delikatnym kakaowym biszkopcie z kremem z serka mascarpone. To ciasto również można przygotować bez dodatku alkoholu, w tedy istotne jest, aby namoczyć śliwki wcześniej w wodzie by zmiękły.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

4 szt. jaja l

0.75 szkl. cukier

0.25 szkl. kakao decomorreno

0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżecz. proszek do pieczenia

500 g serek mascarpone

250 g serek śmietankowy

100 g cukier

100 g masło

400 g śliwki suszone

250 rum ciemny

100 g kakao decomorreno

200 śmietana 36%

100 g cukier

0.25 szkl. mleko uht 3,2%

Przygotowanie


Przygotuj śliwki, możesz zrobić to dzień wcześniej, zalej je rumem(bądz innym alkoholem) i odstaw, aby nasiąknęły.

Przygotuj biszkopt kakaowy. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Ubij białka, następnie naprzemiennie dodawaj cukier oraz żółtka.

Przesiej do masy jajecznej mąkę, sodę oraz kakao. Wymieszaj delikatnie łyżką.

Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz przez 25 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu zdejmij papier i odłóż do wystygnięcia.

Przygotuj krem: utrzyj miękkie masło wraz z cukrem, następnie dodaj mascarpone oraz kremowy serek.

Odsącz śliwki, pozostałym rumem nasącz biszkopt. Wyłóż na niego krem. Śliwki poukładaj na wierzchu.

Wszystkie składniki na polewę połącz w rondelku o grubym dnie, podgrzewaj stopniowo ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita. Nie zagotowuj.

Polej ciasto przygotowaną polewą kakaową. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

525

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły