Ciasto czekoladowe ze śliwkami

decomorreno
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

0

5 / 1

Ciasto "pijana śliwka", to tradycyjne i popularne ciasto Bożonarodzeniowe, z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w alkoholu, na delikatnym kakaowym biszkopcie z kremem z serka mascarpone. To ciasto również można przygotować bez dodatku alkoholu, w tedy istotne jest, aby namoczyć śliwki wcześniej w wodzie by zmiękły.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

4 szt. jaja l

0.75 szkl. cukier

0.25 szkl. kakao decomorreno

0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżeczka proszek do pieczenia

500 g serek mascarpone

250 g serek śmietankowy

100 g cukier

100 g masło

400 g śliwki suszone

250 rum ciemny

100 g kakao decomorreno

200 śmietana 36%

100 g cukier

0.25 szkl. mleko uht 3,2%

Przygotowanie


1

Przygotuj śliwki, możesz zrobić to dzień wcześniej, zalej je rumem(bądz innym alkoholem) i odstaw, aby nasiąknęły.

2

Przygotuj biszkopt kakaowy. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Ubij białka, następnie naprzemiennie dodawaj cukier oraz żółtka.

3

Przesiej do masy jajecznej mąkę, sodę oraz kakao. Wymieszaj delikatnie łyżką.

4

Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz przez 25 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu zdejmij papier i odłóż do wystygnięcia.

5

Przygotuj krem: utrzyj miękkie masło wraz z cukrem, następnie dodaj mascarpone oraz kremowy serek.

6

Odsącz śliwki, pozostałym rumem nasącz biszkopt. Wyłóż na niego krem. Śliwki poukładaj na wierzchu.

7

Wszystkie składniki na polewę połącz w rondelku o grubym dnie, podgrzewaj stopniowo ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita. Nie zagotowuj.

8

Polej ciasto przygotowaną polewą kakaową. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły