Ciasto czekoladowe z mlekiem migdałowym
EkspertOdKuchni
Jeśli jesteś fanem mocno czekoladowych wypieków, ten przepis jest dla Ciebie! Puszyste ciasto czekoladowe na mleku migdałowym przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Co więcej, jest ono wyjątkowo proste i szybkie przygotowanie — zaserwujesz je bez większego wysiłku. Jeśli masz ochotę na orzeźwiającą wersję, dodaj do ciasta czekoladowego świeże lub mrożone owoce np. maliny, truskawki lub wiśnie. Możesz udekorować je również według własnego uznania, dodając na wierzch wiórki kokosowe, płatki migdałów lub pokrojone owoce. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
214
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli jesteś fanem mocno czekoladowych wypieków, ten przepis jest dla Ciebie! Puszyste ciasto czekoladowe na mleku migdałowym przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Co więcej, jest ono wyjątkowo proste i szybkie przygotowanie — zaserwujesz je bez większego wysiłku. Jeśli masz ochotę na orzeźwiającą wersję, dodaj do ciasta czekoladowego świeże lub mrożone owoce np. maliny, truskawki lub wiśnie. Możesz udekorować je również według własnego uznania, dodając na wierzch wiórki kokosowe, płatki migdałów lub pokrojone owoce. Smacznego!
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka proszek do pieczenia
0.50 szkl. tymbark just plants migdał
80 g masło
100 g czekolada
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 170°C, formę wyłóż papierem do pieczenia.
W garnku umieść pokrojone masło i połamaną czekoladę, podgrzej, mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
Odstaw z ognia, dodaj Tymbark Just Plants migdał i mieszaj.
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z jajami i czekoladą na jednolite ciasto.
Przelej ciasto do formy i piecz około 45 minut.
Możesz przygotować także polewę: podgrzej w rondelku około 50 g pokruszonej czekolady i dodaj dużą łyżkę masła, a po chwili tą polewą oblej gotowe ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
214
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.