Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone
Kakao DecoMorreno
Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone to doskonały deser na różnego rodzaju okazje. Sprawdzi się zarówno na eleganckich przyjęciach, jak i jako codzienny poczęstunek do kawy. Świetnie smakuje w towarzystwie filiżanki espresso, cappuccino, a nawet czerwonego wina deserowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone to doskonały deser na różnego rodzaju okazje. Sprawdzi się zarówno na eleganckich przyjęciach, jak i jako codzienny poczęstunek do kawy. Świetnie smakuje w towarzystwie filiżanki espresso, cappuccino, a nawet czerwonego wina deserowego.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 g mąka tortowa lubella
200 g maliny
20 g kakao decomorreno
150 g czekolada gorzka
250 g mascarpone
200 ml śmietanka 30%
2 łyżka cukier puder
200 g cukier
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
4 szt. jajka kurze
Przygotowanie
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i masło. Mieszkamy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy.
W osobnej misce przesiewamy mąkę. Dodajmy kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Suche składniki dodajemy do ubitych jajek i mieszamy, aż wszystko się połączy.
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Ciasto wylewamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce ubijamy śmietankę na sztywno. W osobnej misce ubijamy mascarpone z cukrem pudrem i łyżeczką kakao. Następnie łączymy mascarpone ze śmietanką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po wystudzeniu ciasta przecinamy je wzdłuż i smarujemy jedną część ciasta serkiem mascarpone. Na wierzch rozkładamy maliny i kładziemy drugą część ciasta, lekko przyciskając.
Gotowe ciasto schładzamy przez minimum 2 godziny w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.