Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone

Kakao DecoMorreno
Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone

0

0 / 0

Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone to doskonały deser na różnego rodzaju okazje. Sprawdzi się zarówno na eleganckich przyjęciach, jak i jako codzienny poczęstunek do kawy. Świetnie smakuje w towarzystwie filiżanki espresso, cappuccino, a nawet czerwonego wina deserowego.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 g mąka tortowa lubella

200 g maliny

20 g kakao decomorreno

150 g czekolada gorzka

250 g mascarpone

200 ml śmietanka 30%

2 łyżka cukier puder

200 g cukier

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

4 szt. jajka kurze

Przygotowanie


1

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i masło. Mieszkamy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia.

2

W dużej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy.

3

W osobnej misce przesiewamy mąkę. Dodajmy kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Suche składniki dodajemy do ubitych jajek i mieszamy, aż wszystko się połączy.

4

Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Ciasto wylewamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

5

W dużej misce ubijamy śmietankę na sztywno. W osobnej misce ubijamy mascarpone z cukrem pudrem i łyżeczką kakao. Następnie łączymy mascarpone ze śmietanką do uzyskania jednolitej konsystencji.

6

Po wystudzeniu ciasta przecinamy je wzdłuż i smarujemy jedną część ciasta serkiem mascarpone. Na wierzch rozkładamy maliny i kładziemy drugą część ciasta, lekko przyciskając.

7

Gotowe ciasto schładzamy przez minimum 2 godziny w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły