Ciasto czekoladowe z jabłkami
decomorreno
Ciasto mocno wilgotne, soczyste, a do tego intensywnie czekoladowe z całymi kawałkami jabłka. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jabłka można zastąpić innymi owocami takimi jak np. gruszki, śliwki, a nawet maliny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
303
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 2
Ciasto mocno wilgotne, soczyste, a do tego intensywnie czekoladowe z całymi kawałkami jabłka. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jabłka można zastąpić innymi owocami takimi jak np. gruszki, śliwki, a nawet maliny.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
310 g mąka pszenna tortowa lubella
15 g kakao decomorreno
110 g cukier brązowy
125 olej
125 mleko uht 3,2%
0.50 szt. sok z cytryny
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
3 szt. jabłko
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180°C.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól oraz proszek do pieczenia.
Mleko wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny, dodaj do suchych składników. Ciasto powinno być bardzo gęste.
Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i włóż jabłka do ciasta.
Piecz przez około 35 minut. Sprawdzaj drewnianym patyczkiem czy jest upieczone w środku. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
303
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten