Ciasto czekoladowe z jabłkami

decomorreno
Ciasto czekoladowe z jabłkami

0

3.5 / 2

Ciasto mocno wilgotne, soczyste, a do tego intensywnie czekoladowe z całymi kawałkami jabłka. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jabłka można zastąpić innymi owocami takimi jak np. gruszki, śliwki, a nawet maliny.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

310 g mąka pszenna tortowa lubella

15 g kakao decomorreno

110 g cukier brązowy

125 olej

125 mleko uht 3,2%

0.50 szt. sok z cytryny

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

3 szt. jabłko

Przygotowanie


1

Nastaw piekarnik na 180°C.

2

W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól oraz proszek do pieczenia.

3

Mleko wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny, dodaj do suchych składników. Ciasto powinno być bardzo gęste.

4

Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i włóż jabłka do ciasta.

6

Piecz przez około 35 minut. Sprawdzaj drewnianym patyczkiem czy jest upieczone w środku. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

303

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły