Ciasto czekoladowe z gruszkami
m7

Ciasto znakomicie smakuje, jak i świetnie prezentuje się na uroczystym stole. Nie wymaga dużo pracy, jest łatwe do przyrządzenia. Jego smak zachwyci niejedną osobę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
242
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Ciasto znakomicie smakuje, jak i świetnie prezentuje się na uroczystym stole. Nie wymaga dużo pracy, jest łatwe do przyrządzenia. Jego smak zachwyci niejedną osobę.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. mleko
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. jajo
5 szt. gruszka
3 łyżka kakao decomorreno
30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
20 dag. zmielone orzechy
20 dag. cukier
25 dag. masło
10 dag. dżem np. morelowy
Przygotowanie
Kroki
Masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami.
Zmiksować (lub utrzeć w makutrze) z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechami, kakao i mlekiem. Na koniec ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą brytfance. Powierzchnią wyrównać nożem. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.
Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Po wyjęciu posmarować podgrzanym dżemem lub posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
242
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.