0

Składniki

2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Szklanki
mleko
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
5 Sztuk
Jajo
5 Sztuk
gruszka
3 Łyżki
kakao
30 Dekagramów
mąka
20 Dekagramów
Zmielone orzechy
20 Dekagramów
cukier
25 Dekagramów
masło
10 Dekagramów
Dżem np. morelowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Masło utrzeć na jednolita masę z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami.
  2. Zmiksować (lub utrzeć w makutrze) z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechami, kakao i mlekiem. Na koniec ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą brytfance. Powierzchnią wyrównać nożem. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.
  3. Piec 45 min. W piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Po wyjęciu posmarować podgrzanym dżemem. Ps. Nie trzeba dodawać orzechów, jednakże lepsze jest z nimi.

Opis

Ciasto znakomicie smakuje, jak i świetnie prezentuje się na uroczystym stole. Nie wymaga dużo pracy, jest łatwe do przyrządzenia. Jego smak zachwyca niejedną osobę...

Podobne przepisy

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Czekociasto z patelni

Łatwy Do 1 godz
Czekociasto z patelni

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe Pancakes

Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!