Ciasto czekoladowe z gruszkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto czekoladowe z gruszkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976745835.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto znakomicie smakuje, jak i świetnie prezentuje się na uroczystym stole. Nie wymaga dużo pracy, jest łatwe do przyrządzenia. Jego smak zachwyci niejedną osobę.
0
0 / 0
Ciasto znakomicie smakuje, jak i świetnie prezentuje się na uroczystym stole. Nie wymaga dużo pracy, jest łatwe do przyrządzenia. Jego smak zachwyci niejedną osobę.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. mleko
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. jajo
5 szt. gruszka
3 łyżka kakao decomorreno
30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
20 dag. zmielone orzechy
20 dag. cukier
25 dag. masło
10 dag. dżem np. morelowy
Przygotowanie
Masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami.
Zmiksować (lub utrzeć w makutrze) z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechami, kakao i mlekiem. Na koniec ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą brytfance. Powierzchnią wyrównać nożem. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.
Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Po wyjęciu posmarować podgrzanym dżemem lub posypać cukrem pudrem.