Ciasto czekoladowe z gruszkami

m7
Ciasto czekoladowe z gruszkami

0

0 / 0

Ciasto znakomicie smakuje, jak i świetnie prezentuje się na uroczystym stole. Nie wymaga dużo pracy, jest łatwe do przyrządzenia. Jego smak zachwyci niejedną osobę.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szkl. mleko

1 szt. cukier waniliowy

5 szt. jajo

5 szt. gruszka

3 łyżka kakao decomorreno

30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

20 dag. zmielone orzechy

20 dag. cukier

25 dag. masło

10 dag. dżem np. morelowy

Przygotowanie


1

Masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami.

2

Zmiksować (lub utrzeć w makutrze) z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechami, kakao i mlekiem. Na koniec ciasto wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą brytfance. Powierzchnią wyrównać nożem. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.

3

Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Po wyjęciu posmarować podgrzanym dżemem lub posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

242

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły