Ciasto czekoladowe z dynią

decomorreno
Ciasto czekoladowe z dynią

0

4.3 / 7

Jesień to sezon na dyniowe szaleństwo także w dziedzinie wypieków. Prezentujemy przepis na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią, która odpowiada za mięsistość i wilgotność, a także za niebanalny smak ciasta. Oto idealny sposób na to, by w ciągu chwili powstało coś znakomitego i niebanalnego.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

210 g mąka pszenna tortowa lubella

40 g kakao decomorreno

190 g cukier

0.50 łyżeczka cynamon

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

250 g dyniowe puree

125 olej roślinny

3 łyżka masło

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka cukier

2 łyżka śmietana 36%

Przygotowanie


1

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.

2

Wymieszaj wszystkie suche składniki ( mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz szczyptę soli). W drugim naczyniu wymieszaj mokre ( jajka, olej oraz puree dyniowe).

3

Połącz wszystkie składniki i przelej do formy. Piecz ciasto przez około 50 minut w temperaturze 180°C.

4

Gdy ciasto ostygnie przygotuj polewę. W rondelku wymieszaj masło cukier oraz kakao. Na koniec dodaj śmietankę. Pokryj wierzch ciasta polewą. Wierzch opcjonalnie możesz posypać także ziarnami kakao lub posiekanymi orzechami.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły