Ciasto czekoladowe z dynią
decomorreno
Jesień to sezon na dyniowe szaleństwo także w dziedzinie wypieków. Prezentujemy przepis na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią, która odpowiada za mięsistość i wilgotność, a także za niebanalny smak ciasta. Oto idealny sposób na to, by w ciągu chwili powstało coś znakomitego i niebanalnego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1708
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
202
gram
Tłuszcze
90
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.3 / 7
Jesień to sezon na dyniowe szaleństwo także w dziedzinie wypieków. Prezentujemy przepis na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią, która odpowiada za mięsistość i wilgotność, a także za niebanalny smak ciasta. Oto idealny sposób na to, by w ciągu chwili powstało coś znakomitego i niebanalnego.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
210 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g kakao decomorreno
190 g cukier
0.50 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
250 g dyniowe puree
125 olej roślinny
3 łyżka masło
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka cukier
2 łyżka śmietana 36%
Przygotowanie
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj wszystkie suche składniki ( mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz szczyptę soli). W drugim naczyniu wymieszaj mokre ( jajka, olej oraz puree dyniowe).
Połącz wszystkie składniki i przelej do formy. Piecz ciasto przez około 50 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ciasto ostygnie przygotuj polewę. W rondelku wymieszaj masło cukier oraz kakao. Na koniec dodaj śmietankę. Pokryj wierzch ciasta polewą. Wierzch opcjonalnie możesz posypać także ziarnami kakao lub posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1708
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
202
gram
Tłuszcze
90
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka