Ciasto czekoladowe z dynią
decomorreno
Jesień to sezon na dyniowe szaleństwo także w dziedzinie wypieków. Prezentujemy przepis na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią, która odpowiada za mięsistość i wilgotność, a także za niebanalny smak ciasta. Oto idealny sposób na to, by w ciągu chwili powstało coś znakomitego i niebanalnego.
0
4.3 / 7
Jesień to sezon na dyniowe szaleństwo także w dziedzinie wypieków. Prezentujemy przepis na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią, która odpowiada za mięsistość i wilgotność, a także za niebanalny smak ciasta. Oto idealny sposób na to, by w ciągu chwili powstało coś znakomitego i niebanalnego.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
210 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g kakao decomorreno
190 g cukier
0.50 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szcz. sól
250 g dyniowe puree
125 olej roślinny
3 łyżka masło
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka cukier
2 łyżka śmietana 36%
Przygotowanie
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj wszystkie suche składniki ( mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz szczyptę soli). W drugim naczyniu wymieszaj mokre ( jajka, olej oraz puree dyniowe).
Połącz wszystkie składniki i przelej do formy. Piecz ciasto przez około 50 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ciasto ostygnie przygotuj polewę. W rondelku wymieszaj masło cukier oraz kakao. Na koniec dodaj śmietankę. Pokryj wierzch ciasta polewą. Wierzch opcjonalnie możesz posypać także ziarnami kakao lub posiekanymi orzechami.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka