Ciasto czekoladowe z czereśniami

Kakao DecoMorreno
Ciasto czekoladowe z czereśniami

0

0 / 0

Ciasto czekoladowe z czereśniami to idealne połączenie wyrazistego smaku czekolady i lekko kwaśnych owoców, które świetnie pasuje do kawy, herbaty lub jako deser po obiedzie. Jest wilgotne, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

200 g cukier puder

200 g masło

200 g mąka lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

4 łyżka kakao decomorreno

50 g mleczna czekolada

500 g czereśnie

1 szczyp. sól

4 szt. jajka kurze

Przygotowanie


1

Czereśnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki.

2

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

3

Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.

4

Do masy dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodawać stopniowo suche składniki i dalej miksować.

5

Dno blachy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.

6

Ciasto posypać czereśniami i lekko docisnąć palcami, aby wtopiły się w masę.

7

Wstawić na około 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

8

Po upieczeniu oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

327

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły