Ciasto czekoladowe z cukinii z polewą kakaową

decomorreno
Ciasto czekoladowe z cukinii z polewą kakaową

1

3.8 / 6

Cukinia w cieście? Oczywiście! I jak świetnie smakuje ♥

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukinia

0.70 szkl. cukier trzcinowy

0.50 szkl. olej

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. cynamon

100 g masło

3 łyżka mleko

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z soku.

2

Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać.

3

Dodać startą cukinię, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec przesiać mieszankę z mąki i całość ponownie dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.

4

Przelać ciasto na blaszkę (20cm x 20cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Piec około 25 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą.

5

Polewa: W rondelku roztopić masło z dodatkiem cukru oraz mleka. Kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą wsypać kakao i energicznie mieszać rózgą, aż masa zrobi się gładka i lśniąca.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

360

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły