Ciasto czekoladowe z cukinii z polewą kakaową
decomorreno
Cukinia w cieście? Oczywiście! I jak świetnie smakuje ♥
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.8 / 6
Cukinia w cieście? Oczywiście! I jak świetnie smakuje ♥
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukinia
0.70 szkl. cukier trzcinowy
0.50 szkl. olej
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. cynamon
100 g masło
3 łyżka mleko
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z soku.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać.
Dodać startą cukinię, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec przesiać mieszankę z mąki i całość ponownie dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Przelać ciasto na blaszkę (20cm x 20cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Piec około 25 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą.
Polewa: W rondelku roztopić masło z dodatkiem cukru oraz mleka. Kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą wsypać kakao i energicznie mieszać rózgą, aż masa zrobi się gładka i lśniąca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.