Ciasto czekoladowe z „biedronkami”

decomorreno
Ciasto czekoladowe z „biedronkami”

0

4.8 / 4

Wiosna – to doskonała pora do poszukiwania inspiracji wprost z natury. Wszystko budzi się do życia i nabiera kolorów. Postaw zatem na równie soczyste wykończenie swojego wypieku! Łap przepis na proste i szybkie do wykonania ciasto czekoladowe, na które skusiły się nawet biedroneczki w czekoladowe kropeczki! 😉

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

120 g masło

230 g cukier brązowy

50 g kakao decomorreno

2 szt. jaja l

80 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szcz. sól

100 g mascarpone

200 g śmietanka 36%

2 łyżka cukier

250 g truskawki

40 g czekolada

Przygotowanie


1

Masło rozpuść i wymieszaj z kakao DecoMorreno oraz cukrem. Dodawaj pojedynczo jajka i połącz całość. Na koniec przesiej mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wymieszaj aż składniki się połączą.

2

Przelej ciasto do przygotowanej formy (24cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 °C przez około 15-18 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

3

Gdy ciasto całkowicie się schłodzi przygotuj dekorację. Truskawki umyj i osusz, pokrój na połówki. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, czubki truskawek zanurz w czekoladzie i odstaw na kratę.

4

Czekoladę przełóż do woreczka i dekoruj, tak aby przypominały biedronki. Następnie, ubij śmietankę z mascarpone z dodatkiem cukru – krem nie musi być słodki, będzie dobrze komponował się ze słodkim ciastem i świeżymi owocami.

5

Wyciskaj krem na wierzch ciasta i układaj truskawkowe biedronki. Udekoruj świeżymi listkami mięty. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły