Ciasto czekoladowe Nigelli

m7
Ciasto czekoladowe Nigelli

0

4.5 / 2

Uwielbiany przepisy Nigelli na bardzo proste i rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe. Idealne do kawy - zrobisz je szybko.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 wrzątek

1 łyżeczka soda

225 g masło

375 g ciemny cukier muscovado

100 g czekolada ciemna

200 g mąka pszenna

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - to ważne, bo ciasto jest wilgotne.

2

Utrzeć masło i cukier, dodać jajka i ponownie zmiksować.

3

Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę (rozpuścić w kąpieli wodnej) - wymieszać, ale tylko tyle, żeby składniki się połączyły.

4

Następnie dodawać na przemian łyżkę mąki zmieszanej z łyżeczką sody czy proszku do pieczenia i łyżkę wrzątku aż do uzyskania płynnej czekoladowej masy.

5

Masę przelewamy do foremki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni i potem 15 minut w temp. 170 stopniach.

6

Ciasto jest wilgotne w środku i takie ma być.

7

Następnego dnia po upieczeniu robi się jeszcze lepsze.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły