Ciasto czekoladowe Nigelli
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto czekoladowe Nigelli](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976381538.jpeg&w=3840&q=75)
Uwielbiany przepisy Nigelli na bardzo proste i rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe. Idealne do kawy - zrobisz je szybko.
0
4.5 / 2
Uwielbiany przepisy Nigelli na bardzo proste i rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe. Idealne do kawy - zrobisz je szybko.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 wrzątek
1 łyżecz. soda
225 g masło
375 g ciemny cukier muscovado
100 g czekolada ciemna
200 g mąka pszenna
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - to ważne, bo ciasto jest wilgotne.
Utrzeć masło i cukier, dodać jajka i ponownie zmiksować.
Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę (rozpuścić w kąpieli wodnej) - wymieszać, ale tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
Następnie dodawać na przemian łyżkę mąki zmieszanej z łyżeczką sody czy proszku do pieczenia i łyżkę wrzątku aż do uzyskania płynnej czekoladowej masy.
Masę przelewamy do foremki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni i potem 15 minut w temp. 170 stopniach.
Ciasto jest wilgotne w środku i takie ma być.
Następnego dnia po upieczeniu robi się jeszcze lepsze.