0

Składniki

250 Mililitrów
Wrzątek
1 Łyżeczka
Soda
225 Gramów
masło extra
375 Gramów
Ciemny cukier muscovado
100 Gramów
Czekolada ciemna
200 Gramów
mąka pszenna
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - to ważne, bo ciasto jest wilgotne.
  2. Utrzeć masło i cukier,dodać jajka (ekstrakt, jeśli nie użyliśmy
  3. cukru waniliowego) - ponownie zmiksować.
  4. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę ( rozpuścić w łaźni wodnej ) - wymieszać, ale tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
  5. Następnie dodawać na przemian łyżkę mąki zmieszanej z łyżeczką sody czy prodszku do pieczenia i łyżkę wrzątku aż
  6. Do uzyskania płynnej czekoladowej masy. Masę przelewamy do foremki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni i potem 15 minut w temp. 170.
  7. Ciasto jest wilgotne w środku i takie ma być.
  8. Następnego dnia po upieczeniu robi się jeszcze lepsze ale u nas nie ma szans aby przetrwało do dnia następnego ;)))

Opis

Uwielbiam przepisy nigelli, z największą przyjemnością oglądam tv kiedy nigella kucharzy. Podaje przepis na bardzo proste i rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe, cos jak brownie :)

Podobne przepisy

Puszysty sernik

Przepis
Średni Do 40 min
Puszysty sernik

Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Przepis
Średni Do 1 godz
Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Przepis
Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Mazurek

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Naleśniki Kakaowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki Kakaowe

Naleśniki z białym serem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z białym serem

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!