Ciasto czekoladowe Nigelli
m7
Uwielbiany przepisy Nigelli na bardzo proste i rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe. Idealne do kawy - zrobisz je szybko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Uwielbiany przepisy Nigelli na bardzo proste i rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe. Idealne do kawy - zrobisz je szybko.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 wrzątek
1 łyżecz. soda
225 g masło
375 g ciemny cukier muscovado
100 g czekolada ciemna
200 g mąka pszenna
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - to ważne, bo ciasto jest wilgotne.
Utrzeć masło i cukier, dodać jajka i ponownie zmiksować.
Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę (rozpuścić w kąpieli wodnej) - wymieszać, ale tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
Następnie dodawać na przemian łyżkę mąki zmieszanej z łyżeczką sody czy proszku do pieczenia i łyżkę wrzątku aż do uzyskania płynnej czekoladowej masy.
Masę przelewamy do foremki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni i potem 15 minut w temp. 170 stopniach.
Ciasto jest wilgotne w środku i takie ma być.
Następnego dnia po upieczeniu robi się jeszcze lepsze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.