Example thumb
0

Składniki

250 Mililitrów
Wrzątek
1 Łyżeczka
Soda
225 Gramów
masło extra
375 Gramów
Ciemny cukier muscovado
100 Gramów
Czekolada ciemna
200 Gramów
mąka pszenna
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - to ważne, bo ciasto jest wilgotne.
  2. Utrzeć masło i cukier,dodać jajka (ekstrakt, jeśli nie użyliśmy
  3. cukru waniliowego) - ponownie zmiksować.
  4. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę ( rozpuścić w łaźni wodnej ) - wymieszać, ale tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
  5. Następnie dodawać na przemian łyżkę mąki zmieszanej z łyżeczką sody czy prodszku do pieczenia i łyżkę wrzątku aż
  6. Do uzyskania płynnej czekoladowej masy. Masę przelewamy do foremki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni i potem 15 minut w temp. 170.
  7. Ciasto jest wilgotne w środku i takie ma być.
  8. Następnego dnia po upieczeniu robi się jeszcze lepsze ale u nas nie ma szans aby przetrwało do dnia następnego ;)))

Opis

Uwielbiam przepisy nigelli, z największą przyjemnością oglądam tv kiedy nigella kucharzy. Podaje przepis na bardzo proste i rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe, cos jak brownie :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!