Ciasto czekoladowe na jogurcie z figami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Ciasto czekoladowe na jogurcie z figami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9910-1702058165829.jpeg&w=3840&q=75)
Czekoladowe ciasto z dodatkiem jogurtu i kakao, pieczone ze świeżymi figami ułożonymi na wierzchu to pyszna propozycja na deser lub na przyjęcie. Nieskomplikowane wykonanie daje gwarancję, że nawet początkujący kucharz zdoła szybko i z powodzeniem przygotować pyszny wypiek.
0
3.5 / 2
Czekoladowe ciasto z dodatkiem jogurtu i kakao, pieczone ze świeżymi figami ułożonymi na wierzchu to pyszna propozycja na deser lub na przyjęcie. Nieskomplikowane wykonanie daje gwarancję, że nawet początkujący kucharz zdoła szybko i z powodzeniem przygotować pyszny wypiek.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
160 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g czekolada
200 g cukier trzcinowy
80 g masło
50 jogurt naturalny
2 szt. jaja l
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
4 szt. figi
Przygotowanie
W rondelku roztopić masło z cukrem i czekoladą, przelać do miski, ostudzić.
Dodać jogurt, jajka i wymieszać.
Przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć ciasto. Wierzch wyłożyć świeżymi figami pokrojonymi w ćwiartki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.