Ciasto czekoladowe na jogurcie z figami
lubella
Czekoladowe ciasto z dodatkiem jogurtu i kakao, pieczone ze świeżymi figami ułożonymi na wierzchu to pyszna propozycja na deser lub na przyjęcie. Nieskomplikowane wykonanie daje gwarancję, że nawet początkujący kucharz zdoła szybko i z powodzeniem przygotować pyszny wypiek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
735
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 2
Czekoladowe ciasto z dodatkiem jogurtu i kakao, pieczone ze świeżymi figami ułożonymi na wierzchu to pyszna propozycja na deser lub na przyjęcie. Nieskomplikowane wykonanie daje gwarancję, że nawet początkujący kucharz zdoła szybko i z powodzeniem przygotować pyszny wypiek.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
160 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g czekolada
200 g cukier trzcinowy
80 g masło
50 jogurt naturalny
2 szt. jaja l
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
4 szt. figi
Przygotowanie
W rondelku roztopić masło z cukrem i czekoladą, przelać do miski, ostudzić.
Dodać jogurt, jajka i wymieszać.
Przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć ciasto. Wierzch wyłożyć świeżymi figami pokrojonymi w ćwiartki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
735
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.