Ciasto czekoladowe na jogurcie z figami

lubella
Ciasto czekoladowe na jogurcie z figami

0

3.5 / 2

Czekoladowe ciasto z dodatkiem jogurtu i kakao, pieczone ze świeżymi figami ułożonymi na wierzchu to pyszna propozycja na deser lub na przyjęcie. Nieskomplikowane wykonanie daje gwarancję, że nawet początkujący kucharz zdoła szybko i z powodzeniem przygotować pyszny wypiek.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

160 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g czekolada

200 g cukier trzcinowy

80 g masło

50 jogurt naturalny

2 szt. jaja l

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

4 szt. figi

Przygotowanie


1

W rondelku roztopić masło z cukrem i czekoladą, przelać do miski, ostudzić.

2

Dodać jogurt, jajka i wymieszać.

3

Przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.

4

Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć ciasto. Wierzch wyłożyć świeżymi figami pokrojonymi w ćwiartki.

5

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

735

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

107

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły