Ciasto czekoladowe inaczej

m7
Ciasto czekoladowe inaczej

1

0 / 0

Proste ciacho w sam raz dla amatorów pieczenia, a jak pachnie! Koniecznie wypróbuj!

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 mleko uht 1,5%

150 olej

120 likier amaretto

1 łyżeczka soda oczyszczona

2 łyżeczka dżem

2 łyżeczka cynamon

100 g czekolada deserowa

250 g cukier

300 g mąka pszenna tortowa

1 szkl. kawa napar bez cukru

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. dżem

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka masło

4 łyżka mleko uht 1,5%

Przygotowanie


1

Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać 250 ml mleka oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie miksowania wbić jajo, dodać 2 łyżeczki dowolnego dżemu, cynamon i kakao. Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy.

2

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, które powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika. W piekarniku elektrycznym piec 90 minut w temperaturze 140 stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem.

3

Gdy ciasto już wystygnie, należy przekroić je na trzy placki. Przygotowaną i ostudzoną kawę mieszamy z amaretto. Następnie pierwszy placek kłaść na dużym talerzu i nasączyć 1/3 ponczu oraz smarować połową marmolady. Położyć drugi placek na wierzchu i powtarzać czynności. Następnie położyć trzeci placek, ale ten tylko nasączyć resztą ponczu.

4

Przygotować polewę czekoladową: czekolada, masło i 4 łyżki mleka do garnka, rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać aż do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną polewę wylać na wierzch ciasta.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły