Ciasto czekoladowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
l.graca
![Ciasto czekoladowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975876941.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne i łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się tym delikatnym i puszystym ciastem z dużą ilością kakao.
0
0 / 0
Smaczne i łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się tym delikatnym i puszystym ciastem z dużą ilością kakao.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1.50 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
1 kostka margaryna zwykła
3 łyżka kakao decomorreno
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 opak. cukier waniliowy
Przygotowanie
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Margarynę stopić, dodać cukier, kakao i mleko, chwilę gotować na małym ogniu.
Z masy odlać ok. pół szklanki na polewę.
Do przestudzonej masy dodać żółtka, wymieszać i stopniowo dodawać mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Wylać na blachę (keksowa) i piec ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać ciasto polewą.