Ciasto cytrynowe z rozmarynem

EkspertOdKuchni
Ciasto cytrynowe z rozmarynem

0

0 / 0

Ciasto cytrynowe z rozmarynem to smaczny, puszysty i wilgotny wypiek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych deserów. To świetny wybór do filiżanki kawy lub popołudniowej herbaty. Sprawdzi się również jako słodka przekąska po obiedzie. Ciasto cytrynowe z rozmarynem idealnie pasuje do letnich spotkań, pikników, przyjęć rodzinnych i innych okazji, na których chcesz podać coś oryginalnego i odświeżającego. Możesz je podać także z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi dla dodatkowego urozmaicenia. Życzymy smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

120 g masło

170 g cukier drobny

260 g mąka lubella puszysta luksusowa

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

170 g kwaśna śmietana 18%

1 szt. cytryna

0.50 łyżka świeży rozmaryn posiekany

30 g skrobia ziemniaczana

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż formę do pieczenia (8 cm × 23 cm) papierem pergaminowym lub wysmaruj masłem i posyp mąką.

2

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstaw na chwilę.

3

W osobnej misce ubij masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, i dalej ubijaj masę.

4

Wlej kwaśną śmietanę do masy jajecznej, mieszaj delikatnie do połączenia składników.

5

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Dodaj skórkę i sok cytrynowy do mokrych składników. Dodaj również posiekany rozmaryn. Mieszaj.

6

Stopniowo dodawaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i sody do mokrych składników. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo, aby ciasto było puszyste.

7

Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka.

8

Po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przesyp cukier puder przez sitko na wierzch ciasta. Ozdób gałązką rozmarynu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły