Ciasto cytrynowe z rozmarynem
EkspertOdKuchni
Ciasto cytrynowe z rozmarynem to smaczny, puszysty i wilgotny wypiek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych deserów. To świetny wybór do filiżanki kawy lub popołudniowej herbaty. Sprawdzi się również jako słodka przekąska po obiedzie. Ciasto cytrynowe z rozmarynem idealnie pasuje do letnich spotkań, pikników, przyjęć rodzinnych i innych okazji, na których chcesz podać coś oryginalnego i odświeżającego. Możesz je podać także z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi dla dodatkowego urozmaicenia. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
611
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
112
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto cytrynowe z rozmarynem to smaczny, puszysty i wilgotny wypiek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych deserów. To świetny wybór do filiżanki kawy lub popołudniowej herbaty. Sprawdzi się również jako słodka przekąska po obiedzie. Ciasto cytrynowe z rozmarynem idealnie pasuje do letnich spotkań, pikników, przyjęć rodzinnych i innych okazji, na których chcesz podać coś oryginalnego i odświeżającego. Możesz je podać także z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi dla dodatkowego urozmaicenia. Życzymy smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
120 g masło
170 g cukier drobny
260 g mąka lubella puszysta luksusowa
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
170 g kwaśna śmietana 18%
1 szt. cytryna
0.50 łyżka świeży rozmaryn posiekany
30 g skrobia ziemniaczana
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż formę do pieczenia (8 cm × 23 cm) papierem pergaminowym lub wysmaruj masłem i posyp mąką.
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstaw na chwilę.
W osobnej misce ubij masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, i dalej ubijaj masę.
Wlej kwaśną śmietanę do masy jajecznej, mieszaj delikatnie do połączenia składników.
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Dodaj skórkę i sok cytrynowy do mokrych składników. Dodaj również posiekany rozmaryn. Mieszaj.
Stopniowo dodawaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i sody do mokrych składników. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo, aby ciasto było puszyste.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przesyp cukier puder przez sitko na wierzch ciasta. Ozdób gałązką rozmarynu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
611
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
112
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.