Ciasto cytrynowe z makiem

Lubella

Szukasz idealnego przepisu na lekkie, a jednocześnie wyraziste ciasto? Ciasto cytrynowe z makiem to doskonałe połączenie świeżości cytrynowego aromatu i chrupiących ziarenek maku. Wilgotne, puszyste i delikatnie słodkie – zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Idealne do popołudniowej kawy, na specjalne okazje, a także na co dzień. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz idealnego przepisu na lekkie, a jednocześnie wyraziste ciasto? Ciasto cytrynowe z makiem to doskonałe połączenie świeżości cytrynowego aromatu i chrupiących ziarenek maku. Wilgotne, puszyste i delikatnie słodkie – zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Idealne do popołudniowej kawy, na specjalne okazje, a także na co dzień. Życzymy smacznego!
15
Składniki
75 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Ciasto
120 ml mleko
60 ml sok z cytryny
3 szt. skorka z trzech cytryn
200 g cukier
100 g masło
160 g jogurt grecki
2 łyżecz. ekstrakt waniliowy
280 g mąka pszenna lubella
1 łyżka proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
2 łyżka mak
Polewa
120 g cukier puder
1 szt. skórka z jednej cytryny
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżka jogurt grecki
Przygotowanie
W dużej misce umieścić cukier i skórkę cytrynową. Rozetrzyj cukier ze skórką palcami, aż stanie się mokry.
Do mleka dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na chwilę.
W dużej misce z cukrem dodać i wymieszać rozpuszczone masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i mleko z sokiem cytrynowym.
Następnie wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zamieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec wsypać mak i zamieszać.
Blachę keksową wyłożyć papierem. Wlać ciasto i nożem zanurzonym w oleju zrobić nacięcie wzdłuż ciasta na środku.
Piec w temperaturze 160°C przez 50-55 minut. Sprawdzić drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku.
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Wymieszać składniki na polewę i polać wystudzone ciasto. Posypać wierzch makiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.