Ciasto cytrynowe z makiem

Lubella
Ciasto cytrynowe z makiem

0

0 / 0

Szukasz idealnego przepisu na lekkie, a jednocześnie wyraziste ciasto? Ciasto cytrynowe z makiem to doskonałe połączenie świeżości cytrynowego aromatu i chrupiących ziarenek maku. Wilgotne, puszyste i delikatnie słodkie – zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Idealne do popołudniowej kawy, na specjalne okazje, a także na co dzień. Życzymy smacznego!

15

Składniki

75 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Ciasto

120 ml mleko

60 ml sok z cytryny

3 szt. skorka z trzech cytryn

200 g cukier

100 g masło

160 g jogurt grecki

2 łyżecz. ekstrakt waniliowy

280 g mąka pszenna lubella

1 łyżka proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

2 łyżka mak

Polewa

120 g cukier puder

1 szt. skórka z jednej cytryny

1 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżka jogurt grecki

Przygotowanie


1

W dużej misce umieścić cukier i skórkę cytrynową. Rozetrzyj cukier ze skórką palcami, aż stanie się mokry.

2

Do mleka dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na chwilę.

3

W dużej misce z cukrem dodać i wymieszać rozpuszczone masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i mleko z sokiem cytrynowym.

4

Następnie wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zamieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec wsypać mak i zamieszać.

5

Blachę keksową wyłożyć papierem. Wlać ciasto i nożem zanurzonym w oleju zrobić nacięcie wzdłuż ciasta na środku.

6

Piec w temperaturze 160°C przez 50-55 minut. Sprawdzić drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku.

7

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

8

Wymieszać składniki na polewę i polać wystudzone ciasto. Posypać wierzch makiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły