Ciasto cytrynowe pyszne

m7
Ciasto cytrynowe pyszne

7

4 / 9

To ciasto jest pyszne i bardzo ładnie wyglada na stole świątecznym i nie tylko świątecznym:) polecam gorąco!!!

19

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka sok z cytryny

1 łyżeczka mąka tortowa

1 kost. masło

400 g śmietanka kremowa 30%

100 g herbatniki prostokątne

100 g czekolada gorzka

3 szkl. woda

1 szkl. cukier

1 szkl. cukier puder

5 szt. jaja kurze całe

3 szt. budyń śmietankowy

4 szt. cytryna

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

5 łyżka cukier

5 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka cukier puder

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Biszkopt:

2

oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,dodawać po jednym żółtku,ubijać.

3

proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.

4

piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.

5

wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.

6

masa:

7

zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.

8

zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.

9

ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.

10

całość posypać startą , gorzką czekoladą.

11

lukier:

12

cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.

13

utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły