Ciasto cytrynowe

m7
Ciasto cytrynowe

7

4 / 9

Ciasto cytrynowe to pyszne i orzeźwiające ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest delikatne, wilgotne i aromatyczne, a dodatkowo idealnie prezentuje się na stole. Jego głównym atutem jest intensywny smak cytryny, który z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich wypieków. To świetny wybór na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, święta, uroczystości, a także na słodki poczęstunek przy kawie i herbacie. Smacznego!

19

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżecz. mąka tortowa

1 kostka masło

400 g śmietanka kremowa 30%

100 g herbatniki prostokątne

100 g czekolada gorzka

3 szkl. woda

1 szkl. cukier

1 szkl. cukier puder

5 szt. jaja kurze całe

3 szt. budyń śmietankowy

4 szt. cytryna

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

5 łyżka cukier

5 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka cukier puder

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Przygotować biszkopt z jajek w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od jajek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać powoli cukier i ubijać. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku i wymieszać na niskich obrotach.

2

Proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

3

Masę wylać na przygotowaną blaszkę o prostokątnym kształcie i piec w 200°C przez około 20 minut.

4

Ciasto wystudzić i ściąć bardzo cienką wierzchnią warstwę z góry. Nasączyć wodą z cytryną i cukrem.

5

Budynie zmiksować w szklance wody. Dodać żółtka, sok z cytryn i wymieszać dokładnie.

6

Zagotować 2 szklanki wody z cukrem. Wlać budyń i ponownie zagotować. Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę. Wyłożyć na biszkopt.

7

Ubić śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder na sztywno. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać. Na wierzch wyłożyć herbatniki.

8

W misce wymieszać cukier puder z mąką. Dodać odrobinę wody i soku z cytryny. Utrzeć, aż lukier będzie miał biały, ale nie przezroczysty, kolor. Wylać równomiernie na wierzch herbatników.

9

Gotowe ciasto posypać startą czekoladą gorzką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły