Ciasto cytrynowe pyszne
m7
To ciasto jest pyszne i bardzo ładnie wyglada na stole świątecznym i nie tylko świątecznym:) polecam gorąco!!!
7
4 / 9
To ciasto jest pyszne i bardzo ładnie wyglada na stole świątecznym i nie tylko świątecznym:) polecam gorąco!!!
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka sok z cytryny
1 łyżeczka mąka tortowa
1 kost. masło
400 g śmietanka kremowa 30%
100 g herbatniki prostokątne
100 g czekolada gorzka
3 szkl. woda
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier puder
5 szt. jaja kurze całe
3 szt. budyń śmietankowy
4 szt. cytryna
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
5 łyżka cukier
5 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka cukier puder
2 łyżka woda
Przygotowanie
Biszkopt:
oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,dodawać po jednym żółtku,ubijać.
proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
masa:
zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.
zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.
ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.
całość posypać startą , gorzką czekoladą.
lukier:
cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.
utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)