Example thumb
7

Składniki

0.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
sok z cytryny
1 Łyżeczka
Mąka tortowa
1 Kostka
masło extra
400 Gramów
śmietanka kremowa 30%
100 Gramów
Herbatniki prostokątne
100 Gramów
czekolada gorzka
3 Szklanki
woda
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
cukier puder
5 Sztuk
jaja kurze całe
3 Sztuki
budyń śmietankowy
4 Sztuki
cytryna
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
5 Łyżek
cukier
5 Łyżek
mąka pszenna tortowa
1 Łyżka
cukier puder
2 Łyżki
woda
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Biszkopt:
  2. oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,dodawać po jednym żółtku,ubijać.
  3. proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  4. piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
  5. wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
  6. masa:
  7. zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.
  8. zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.
  9. ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.
  10. całość posypać startą , gorzką czekoladą.
  11. lukier:
  12. cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.
  13. utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)

Opis

To ciasto jest pyszne i bardzo ładnie wyglada na stole świątecznym i nie tylko świątecznym:) polecam gorąco!!!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!