Ciasto cytrynowe
m7
Ciasto cytrynowe to pyszne i orzeźwiające ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest delikatne, wilgotne i aromatyczne, a dodatkowo idealnie prezentuje się na stole. Jego głównym atutem jest intensywny smak cytryny, który z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich wypieków. To świetny wybór na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, święta, uroczystości, a także na słodki poczęstunek przy kawie i herbacie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
329
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
7
4 / 9
Ciasto cytrynowe to pyszne i orzeźwiające ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest delikatne, wilgotne i aromatyczne, a dodatkowo idealnie prezentuje się na stole. Jego głównym atutem jest intensywny smak cytryny, który z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich wypieków. To świetny wybór na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, święta, uroczystości, a także na słodki poczęstunek przy kawie i herbacie. Smacznego!
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżecz. mąka tortowa
1 kostka masło
400 g śmietanka kremowa 30%
100 g herbatniki prostokątne
100 g czekolada gorzka
3 szkl. woda
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier puder
5 szt. jaja kurze całe
3 szt. budyń śmietankowy
4 szt. cytryna
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
5 łyżka cukier
5 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka cukier puder
2 łyżka woda
Przygotowanie
Przygotować biszkopt z jajek w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od jajek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać powoli cukier i ubijać. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku i wymieszać na niskich obrotach.
Proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę wylać na przygotowaną blaszkę o prostokątnym kształcie i piec w 200°C przez około 20 minut.
Ciasto wystudzić i ściąć bardzo cienką wierzchnią warstwę z góry. Nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
Budynie zmiksować w szklance wody. Dodać żółtka, sok z cytryn i wymieszać dokładnie.
Zagotować 2 szklanki wody z cukrem. Wlać budyń i ponownie zagotować. Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę. Wyłożyć na biszkopt.
Ubić śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder na sztywno. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać. Na wierzch wyłożyć herbatniki.
W misce wymieszać cukier puder z mąką. Dodać odrobinę wody i soku z cytryny. Utrzeć, aż lukier będzie miał biały, ale nie przezroczysty, kolor. Wylać równomiernie na wierzch herbatników.
Gotowe ciasto posypać startą czekoladą gorzką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
329
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.