Ciasto cytrynowe
m7
Wyjątkowo lekkie ciasto cytrynowe, idealne na letnie okazje. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające i łatwe do wykonania, a do tego bez pieczenia!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wyjątkowo lekkie ciasto cytrynowe, idealne na letnie okazje. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające i łatwe do wykonania, a do tego bez pieczenia!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
100 cytrynówka
500 śmietana kremówka 36%
1 szt. herbatniki maślane
2 szt. serek homogenizowany
1 szt. skórka otarta z cytryny
1 szt. usztywniacz do bitej śmietany
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. posypka czekoladowa
3 szt. galaretka cytrynowa
5 łyżka cukier
Przygotowanie
Pokruszyć herbatniki i wyłożyc nimi dno formy na ciasto.
Spód z herbatników nasączyć cytrynówką.
Ubić śmietanę z cukrem i usztywniaczem.
Do serka dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny.
Zmieszać ostrożnie bitą śmietanę i serek, uważając by krem nie opadł.
Krem położyć na spód z herbatników.
Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki przykryte folią aż ciasto stężeje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.