Ciasto cytrynowe
m7
Przepis na dużą blachę i bardzo dobrze, bo ciasto jest obłędnie dobre i cytrynowe. Ciasto oblane jest cytrynowym lukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3824
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
485
gram
Tłuszcze
188
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na dużą blachę i bardzo dobrze, bo ciasto jest obłędnie dobre i cytrynowe. Ciasto oblane jest cytrynowym lukrem.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 proszek do pieczenia
200 g masło
200 g cukier
200 g lubella mąka puszysta uniwersalna
150 g cukier puder
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. skórka cytryny
1 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Mąkę wytmieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło, cukier, jaja utrzeć ja jednolitą masę.
Dodać startą skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 15 min.
Cukier puder wymieszać z świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i ucierać aż utworzą masę. Ciasto można również posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3824
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
485
gram
Tłuszcze
188
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.