Ciasto cudo
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto cudo](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973053317.jpeg&w=3840&q=75)
rozpływa się w ustach
1
0 / 0
rozpływa się w ustach
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna mleczna
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka kakao decomorreno
1.50 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 l mleko
Przygotowanie
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka , kakao oraz mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180*C.
Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Masa:
Odlewamy pół szklanki mleka a, a resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Następnie żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy mąkę ziemniaczaną i pól szklanki mleka.
Wszystko wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy z tego budyń, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ucieramy margarynę i dodajemy przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
ciasto - masa - druga część ciasta - zalewamy polewą czekoladową wg własnego sprawdzonego przepisu.