Ciasto "Cudeńko"

m7
Ciasto "Cudeńko"

0

0 / 0

Ciasto czekoladowe z pyszną masą i polewą czekoladową. Po prostu cudeńko!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. cukier

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

5 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka kakao decomorreno

1.50 łyżka mąka ziemniaczana

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, kakao oraz mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni C.

2

Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na pół.

3

Odlewamy pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Następnie żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy mąkę ziemniaczaną i pól szklanki mleka.

4

Wszystko wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy z tego budyń, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ucieramy margarynę i dodajemy przestudzony budyń.

5

Przekładamy ciasto masą i polewamy polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły