Example thumb
3

Składniki

50 Mililitrów
spirytus
1 Łyżeczka
kakao
1 Kostka
masło extra
1.5 Kostki
masło extra
100 Gramów
czekolada gorzka
0.5 Szklanki
mleko
0.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
Biszkopt kakaowy z 8 jaj
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
mąka pszenna
20 Dekagramów
Chałwa bez bakalii
20 Dekagramów
Bezy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Biszkopt przekroić na dwie części.
  2. krem chałwowy:
  3. Żółtka dokładnie rozprowadzić z połową mleka i obiema mąkami.
  4. drugą połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym,wlać żółtka i ugotować budyń.Wystudzić a następnie utrzeć z roztartym masłem i chałwą.
  5. krem czekoladowy:
  6. jajka z cukrem ubić na parze na puszysty krem.Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i łyżeczką kakao i połączyć z masą jajeczną nie przerywając ubijania.
  7. wystudzoną masę dodawać po jednej łyżce do masła i utrzeć.Można dodać na końcu spirytus.
  8. przełożenie:
  9. połowa biszkoptu,krem chałwowy,wyłożyć na krem bezy i przykryć je kremem czekoladowym.
  10. całość przykryć drugą połową biszkoptu.
  11. ja biszkopty nasączam.
  12. ciasto polać zygzakami z czekolady.

Opis

Pyszne ciasto.Bardzo efektowne i każda gospodyni będzie z siebie dumna po podaniu go do kawy:)polecam!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!