Ciasto chałwowe z bezami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto chałwowe z bezami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975451727.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne ciasto, bardzo efektowne, idealne do kawy. Połączenie kakaowego biszkoptu z masą chałwową jest niezwykle smaczne.
3
0 / 0
Pyszne ciasto, bardzo efektowne, idealne do kawy. Połączenie kakaowego biszkoptu z masą chałwową jest niezwykle smaczne.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
50 spirytus
1 łyżecz. kakao decomorreno
1 kostka masło
1.50 kostka masło
100 g czekolada gorzka
0.50 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
1 szt. biszkopt kakaowy z 8 jaj
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
20 dag. chałwa bez bakalii
20 dag. bezy
Przygotowanie
Gotowy biszkopt przekroić na dwie części.
Krem chałwowy: Żółtka dokładnie rozprowadzić z połową mleka i obiema mąkami.
Drugą połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać żółtka i ugotować budyń. Wystudzić, a następnie utrzeć z roztartym masłem i chałwą.
Krem czekoladowy: Jajka z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i łyżeczką kakao i połączyć z masą jajeczną nie przerywając ubijania.
Wystudzoną masę dodawać po jednej łyżce do masła i utrzeć. Można dodać na końcu spirytus.
Przełożenie: połowa biszkoptu, krem chałwowy, wyłożyć na krem bezy i przykryć je kremem czekoladowym.
Całość przykryć drugą połową biszkoptu. Biszkopty można nasączyć.
Ciasto polać zygzakami z czekolady.