Ciasto chałwowe z bezami
m7
Pyszne ciasto, bardzo efektowne, idealne do kawy. Połączenie kakaowego biszkoptu z masą chałwową jest niezwykle smaczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Pyszne ciasto, bardzo efektowne, idealne do kawy. Połączenie kakaowego biszkoptu z masą chałwową jest niezwykle smaczne.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
50 spirytus
1 łyżecz. kakao decomorreno
1 kostka masło
1.50 kostka masło
100 g czekolada gorzka
0.50 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
1 szt. biszkopt kakaowy z 8 jaj
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
20 dag. chałwa bez bakalii
20 dag. bezy
Przygotowanie
Gotowy biszkopt przekroić na dwie części.
Krem chałwowy: Żółtka dokładnie rozprowadzić z połową mleka i obiema mąkami.
Drugą połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać żółtka i ugotować budyń. Wystudzić, a następnie utrzeć z roztartym masłem i chałwą.
Krem czekoladowy: Jajka z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i łyżeczką kakao i połączyć z masą jajeczną nie przerywając ubijania.
Wystudzoną masę dodawać po jednej łyżce do masła i utrzeć. Można dodać na końcu spirytus.
Przełożenie: połowa biszkoptu, krem chałwowy, wyłożyć na krem bezy i przykryć je kremem czekoladowym.
Całość przykryć drugą połową biszkoptu. Biszkopty można nasączyć.
Ciasto polać zygzakami z czekolady.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.