Ciasto chałwowe z bezami

m7
Ciasto chałwowe z bezami

3

0 / 0

Pyszne ciasto, bardzo efektowne, idealne do kawy. Połączenie kakaowego biszkoptu z masą chałwową jest niezwykle smaczne.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

50 spirytus

1 łyżeczka kakao decomorreno

1 kost. masło

1.50 kost. masło

100 g czekolada gorzka

0.50 szkl. mleko

0.50 szkl. cukier

1 szt. biszkopt kakaowy z 8 jaj

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

20 dek. chałwa bez bakalii

20 dek. bezy

Przygotowanie


1

Gotowy biszkopt przekroić na dwie części.

2

Krem chałwowy: Żółtka dokładnie rozprowadzić z połową mleka i obiema mąkami.

3

Drugą połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać żółtka i ugotować budyń. Wystudzić, a następnie utrzeć z roztartym masłem i chałwą.

4

Krem czekoladowy: Jajka z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i łyżeczką kakao i połączyć z masą jajeczną nie przerywając ubijania.

5

Wystudzoną masę dodawać po jednej łyżce do masła i utrzeć. Można dodać na końcu spirytus.

6

Przełożenie: połowa biszkoptu, krem chałwowy, wyłożyć na krem bezy i przykryć je kremem czekoladowym.

7

Całość przykryć drugą połową biszkoptu. Biszkopty można nasączyć.

8

Ciasto polać zygzakami z czekolady.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły