Ciasto biszkoptowe z makiem
m7
Prosty w wykonaniu i bardzo dobry torcik biszkoptowy z makiem, który smakuje świetnie i oryginalnie prezentuje się na stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
554
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Prosty w wykonaniu i bardzo dobry torcik biszkoptowy z makiem, który smakuje świetnie i oryginalnie prezentuje się na stole.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
200 śmietanka 36%
1 łyżecz. proszek do pieczenia
100 g płatki migdałowe
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna
1.50 szkl. mak
0.75 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. zapach migdałowy
4 łyżka olej
3 łyżka mąka ziemniaczana
25 dag. margaryna
10 dag. fistaszki
Przygotowanie
Mak zalać wrzącym mlekiem (ok. 2 szklanki). Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, cukier, zapach i bakalie. W garnku zagotować margarynę, dodać mak, gotować aż masa zgęstnieje.
Z podanych składników upiec biszkopt i ostudzić. Biszkopt przekroić na połowę, przełożyć ciepłą masą. Na wierzch położyć masę czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
554
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.