Ciasto biszkoptowe z makiem
m7
Prosty w wykonaniu i bardzo dobry torcik biszkoptowy z makiem, który smakuje świetnie i oryginalnie prezentuje się na stole.
2
0 / 0
Prosty w wykonaniu i bardzo dobry torcik biszkoptowy z makiem, który smakuje świetnie i oryginalnie prezentuje się na stole.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
200 śmietanka 36%
1 łyżeczka proszek do pieczenia
100 g płatki migdałowe
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna
1.50 szkl. mak
0.75 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. zapach migdałowy
4 łyżka olej
3 łyżka mąka ziemniaczana
25 dek. margaryna
10 dek. fistaszki
Przygotowanie
Mak zalać wrzącym mlekiem (ok. 2 szklanki). Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, cukier, zapach i bakalie. W garnku zagotować margarynę, dodać mak, gotować aż masa zgęstnieje.
Z podanych składników upiec biszkopt i ostudzić. Biszkopt przekroić na połowę, przełożyć ciepłą masą. Na wierzch położyć masę czekoladową.