Ciasto biszkoptowe z makiem

m7
Ciasto biszkoptowe z makiem

2

0 / 0

Prosty w wykonaniu i bardzo dobry torcik biszkoptowy z makiem, który smakuje świetnie i oryginalnie prezentuje się na stole.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

200 śmietanka 36%

1 łyżeczka proszek do pieczenia

100 g płatki migdałowe

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna

1.50 szkl. mak

0.75 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. zapach migdałowy

4 łyżka olej

3 łyżka mąka ziemniaczana

25 dek. margaryna

10 dek. fistaszki

Przygotowanie


1

Mak zalać wrzącym mlekiem (ok. 2 szklanki). Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, cukier, zapach i bakalie. W garnku zagotować margarynę, dodać mak, gotować aż masa zgęstnieje.

2

Z podanych składników upiec biszkopt i ostudzić. Biszkopt przekroić na połowę, przełożyć ciepłą masą. Na wierzch położyć masę czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły