Ciasto biszkoptowe z makiem

m7
Ciasto biszkoptowe z makiem

2

0 / 0

Prosty w wykonaniu i bardzo dobry torcik biszkoptowy z makiem, który smakuje świetnie i oryginalnie prezentuje się na stole.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

200 śmietanka 36%

1 łyżecz. proszek do pieczenia

100 g płatki migdałowe

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna

1.50 szkl. mak

0.75 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. zapach migdałowy

4 łyżka olej

3 łyżka mąka ziemniaczana

25 dag. margaryna

10 dag. fistaszki

Przygotowanie


1

Mak zalać wrzącym mlekiem (ok. 2 szklanki). Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, cukier, zapach i bakalie. W garnku zagotować margarynę, dodać mak, gotować aż masa zgęstnieje.

2

Z podanych składników upiec biszkopt i ostudzić. Biszkopt przekroić na połowę, przełożyć ciepłą masą. Na wierzch położyć masę czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

554

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły