Ciasto biszkoptowe z kremem czekoladowym
m7
1
4 / 2
0
Szybkie i proste w wykonaniu ciasto z kremem czekoladowym i cytrynową galaretką jest bardzo delikatne. Propozycja słodkości idealna do kawy!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
4 łyżeczka cukier waniliowy
1 szkl. cukier
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
5 szt jaja kurze całe
2 szt galaretka cytrynowa
800 gr krem czekoladowy
Przygotowanie
Jajka ucieramy z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę, pieczemy 30-40 minut w temp. 180*c.
Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
Dolny blat biszkoptu smarujemy około 600 g kremu czekoladowego, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, wierzch smarujemy cienką warstwą kremu.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejącymi galaretkami zalewamy ciasto, odstawiamy w chłodne miejsce, aby galaretki bardzo dobrze zastygły.