Ciasto biały puch
EkspertOdKuchni
Ciasto biały puch to idealna propozycja dla fanów delikatnych i wręcz rozpływających się w ustach wypieków. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy lub herbaty. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto szuka pomysłu na szybkie ciasta bez pieczenia. Smacznego!
1
0 / 0
Ciasto biały puch to idealna propozycja dla fanów delikatnych i wręcz rozpływających się w ustach wypieków. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy lub herbaty. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto szuka pomysłu na szybkie ciasta bez pieczenia. Smacznego!
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg twaróg mielony
2 szt. galaretka cytrynowa
100 g herbatniki
200 ml śmietanka 36%
50 g masło
3 łyżka cukier puder
80 g wiórki kokosowe
Przygotowanie
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy schłodzoną śmietankę 36% z cukrem pudrem do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie dodajemy twaróg i jeszcze raz miksujemy do połączenia się składników.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim herbatniki.
Do twarogu przekładamy ostudzoną galaretkę i mieszamy. Następnie przekładamy masę na herbatniki.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy wiórki kokosowe. Podsmażamy do lekkiego zarumieniania się wiórków. Posypujemy górę ciasta.
Ciasto przekładamy do lodówki na parę godzin.