Ciasto biały puch

EkspertOdKuchni
Ciasto biały puch

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto biały puch to idealna propozycja dla fanów delikatnych i wręcz rozpływających się w ustach wypieków. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy lub herbaty. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto szuka pomysłu na szybkie ciasta bez pieczenia. Smacznego!

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg twaróg mielony

2 szt. galaretka cytrynowa

100 g herbatniki

200 ml śmietanka 36%

50 g masło

3 łyżka cukier puder

80 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy schłodzoną śmietankę 36% z cukrem pudrem do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie dodajemy twaróg i jeszcze raz miksujemy do połączenia się składników.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim herbatniki.

Do twarogu przekładamy ostudzoną galaretkę i mieszamy. Następnie przekładamy masę na herbatniki.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy wiórki kokosowe. Podsmażamy do lekkiego zarumieniania się wiórków. Posypujemy górę ciasta.

Ciasto przekładamy do lodówki na parę godzin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

342

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły