Ciasto biały puch

EkspertOdKuchni
Ciasto biały puch

1

0 / 0

Ciasto biały puch to idealna propozycja dla fanów delikatnych i wręcz rozpływających się w ustach wypieków. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy lub herbaty. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto szuka pomysłu na szybkie ciasta bez pieczenia. Smacznego!

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg twaróg mielony

2 szt. galaretka cytrynowa

100 g herbatniki

200 ml śmietanka 36%

50 g masło

3 łyżka cukier puder

80 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.

2

W misce ubijamy schłodzoną śmietankę 36% z cukrem pudrem do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie dodajemy twaróg i jeszcze raz miksujemy do połączenia się składników.

3

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim herbatniki.

4

Do twarogu przekładamy ostudzoną galaretkę i mieszamy. Następnie przekładamy masę na herbatniki.

5

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy wiórki kokosowe. Podsmażamy do lekkiego zarumieniania się wiórków. Posypujemy górę ciasta.

6

Ciasto przekładamy do lodówki na parę godzin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

342

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły