Ciasto biała dama

dolores773
Ciasto biała dama

0

5 / 1

Efektowne i pyszne ciasto. Puszysty, kakaowy biszkopt przełożony delikatną bitą śmietaną i uwieńczony truskawkami. Czy może być lepsze połączenie?

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

6 szt. jaja kurze całe

1 szkl. cukier

5 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka margaryna

500 śmietanka kremowa 30%

3 łyżka cukier

3 łyżeczka żelatyny

5 łyżka masło

5 łyżka mleko uht 3,2%

5 łyżka kakao decomorreno

5 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Całe jajka ubić z cukrem. Czas ubijania to około 5 minut, aż masa będzie puszysta i biała.

2

Suche składniki wymieszać w miseczce (mąki, proszek do pieczenia, kakao). Dodać do ubitych jajek i wymieszać drewnianą łyżką.

3

Blachę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem pergaminowym. Wlać przygotowane ciasto na blachę. Piekarnik wcześniej nagrzać do temperatury 175 stopni. Piec 45 minut (góra i dół). Po upieczeniu rzucić plackiem o podłogę razem z blachą (2x) z niewielkiej wysokości. Po wystygnięciu biszkopt przekroić wzdłuż i nasączyć zimną, mocą herbatą (oba blaty).

4

Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Kiedy kremówka będzie ubita w 90 % dodać rozpuszczoną żelatynę. Można ją zahartować, czyli dodać do niej trochę ubitej śmietany i wymieszać, co zapobiegnie zważeniu się masy kremowej.

5

Przełożyć jedną warstwę biszkoptu masą i przykryć kolejną. Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnku i podgrzać, aż do rozpuszczenia się cukru i masła. Tak przygotowaną i wystudzoną polewą oblać placek. Następnie ubić śmietanę z cukrem i przy pomocy szprycy udekorować placek w dowolne wzory.

6

Po wykonaniu wszystkich tych czynności placek włożyć do lodówki na 3 godziny, aby kremówka uległa stężeniu. Podawać udekorowany truskawkami lub innymi owocami.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły