Ciasto biała dama
dolores773
Efektowne i pyszne ciasto. Puszysty, kakaowy biszkopt przełożony delikatną bitą śmietaną i uwieńczony truskawkami. Czy może być lepsze połączenie?
0
5 / 1
Efektowne i pyszne ciasto. Puszysty, kakaowy biszkopt przełożony delikatną bitą śmietaną i uwieńczony truskawkami. Czy może być lepsze połączenie?
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
6 szt. jaja kurze całe
1 szkl. cukier
5 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka margaryna
500 śmietanka kremowa 30%
3 łyżka cukier
3 łyżecz. żelatyny
5 łyżka masło
5 łyżka mleko uht 3,2%
5 łyżka kakao decomorreno
5 łyżka cukier
Przygotowanie
Całe jajka ubić z cukrem. Czas ubijania to około 5 minut, aż masa będzie puszysta i biała.
Suche składniki wymieszać w miseczce (mąki, proszek do pieczenia, kakao). Dodać do ubitych jajek i wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem pergaminowym. Wlać przygotowane ciasto na blachę. Piekarnik wcześniej nagrzać do temperatury 175 stopni. Piec 45 minut (góra i dół). Po upieczeniu rzucić plackiem o podłogę razem z blachą (2x) z niewielkiej wysokości. Po wystygnięciu biszkopt przekroić wzdłuż i nasączyć zimną, mocą herbatą (oba blaty).
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Kiedy kremówka będzie ubita w 90 % dodać rozpuszczoną żelatynę. Można ją zahartować, czyli dodać do niej trochę ubitej śmietany i wymieszać, co zapobiegnie zważeniu się masy kremowej.
Przełożyć jedną warstwę biszkoptu masą i przykryć kolejną. Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnku i podgrzać, aż do rozpuszczenia się cukru i masła. Tak przygotowaną i wystudzoną polewą oblać placek. Następnie ubić śmietanę z cukrem i przy pomocy szprycy udekorować placek w dowolne wzory.
Po wykonaniu wszystkich tych czynności placek włożyć do lodówki na 3 godziny, aby kremówka uległa stężeniu. Podawać udekorowany truskawkami lub innymi owocami.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka