Ciasto barbórkowe z galaretką

decomorreno
Ciasto barbórkowe z galaretką

0

5 / 1

Zainspiruj się naszym przepisem na bardzo lekkie i puszyste ciasto barbórkowe. Nasz przekładaniec stanowi niezwykle efektowne połączenie kakaowego biszkoptu z warstwą bogatego kremu, zrównoważonego smakiem lekko kwaskowej galaretki agrestowej. Wypróbuj koniecznie!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

5 szt. jajko

200 g cukier

130 g mąka pszenna tortowa lubella

30 g kakao decomorreno

4 szt. galaretka agrestowa

1800 gorąca woda

1 l śmietanka 36%

250 g serek mascarpone

50 g cukier puder

Przygotowanie


1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj na przemian - cukier oraz żółtka.

2

Mąkę wymieszaj z połową kakao (15g). W ten sposób przygotowaną mieszankę przesiej do ubitych jajek, a następnie delikatnie wymieszaj całość.

3

Przełóż ciasto do formy (wymiary: 35 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez około 25 minut w temperaturze 180 C.

4

W międzyczasie wsyp po dwie galaretki do dwóch odzieolnych naczyń. Zalej je gorącą wodą (900 ml/naczynie) , rozmieszaj i pozostaw do przestudzenia. Następnie jedną z misek włóż do lodówki aby szybciej się schłodziła. Drugą pozostaw w temperaturze pokojowej.

5

Na ostudzony biszkopt wylej tężejącą galaretkę. W następnym kroku włóż ciasto do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

6

Następnie przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietankę. Dodaj do niej cukier oraz stopniowo dodawaj mascarpone. Na koniec wsyp pozostałą porcję kakao. (15g).

7

Podziel krem na dwie części. Pierwszą połowę przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na galaretkę. Wyrównaj powierzchnię i polej drugą tężejącą galaretką. Na koniec wyłóż na ciasto drugą warstwę kremu, a wierzch ciasta posyp obficie kakao.

8

Przygotowane ciasto włóż ponownie do lodówki, najlepiej pozostaw je tam na całą noc.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły