Ciasto barbórkowe z galaretką

decomorreno
Ciasto barbórkowe z galaretką

Średnia 5 / 1

Oceń!

Zainspiruj się naszym przepisem na bardzo lekkie i puszyste ciasto barbórkowe. Nasz przekładaniec stanowi niezwykle efektowne połączenie kakaowego biszkoptu z warstwą bogatego kremu, zrównoważonego smakiem lekko kwaskowej galaretki agrestowej. Wypróbuj koniecznie!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

5 szt. jajko

200 g cukier

130 g mąka pszenna tortowa lubella

30 g kakao decomorreno

4 szt. galaretka agrestowa

1800 gorąca woda

1 l śmietanka 36%

250 g serek mascarpone

50 g cukier puder

Przygotowanie


Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj na przemian - cukier oraz żółtka.

Mąkę wymieszaj z połową kakao (15g). W ten sposób przygotowaną mieszankę przesiej do ubitych jajek, a następnie delikatnie wymieszaj całość.

Przełóż ciasto do formy (wymiary: 35 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez około 25 minut w temperaturze 180 C.

W międzyczasie wsyp po dwie galaretki do dwóch odzieolnych naczyń. Zalej je gorącą wodą (900 ml/naczynie) , rozmieszaj i pozostaw do przestudzenia. Następnie jedną z misek włóż do lodówki aby szybciej się schłodziła. Drugą pozostaw w temperaturze pokojowej.

Na ostudzony biszkopt wylej tężejącą galaretkę. W następnym kroku włóż ciasto do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

Następnie przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietankę. Dodaj do niej cukier oraz stopniowo dodawaj mascarpone. Na koniec wsyp pozostałą porcję kakao. (15g).

Podziel krem na dwie części. Pierwszą połowę przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na galaretkę. Wyrównaj powierzchnię i polej drugą tężejącą galaretką. Na koniec wyłóż na ciasto drugą warstwę kremu, a wierzch ciasta posyp obficie kakao.

Przygotowane ciasto włóż ponownie do lodówki, najlepiej pozostaw je tam na całą noc.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

326

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły