Ciasto barbórkowe z galaretką
decomorreno
Zainspiruj się naszym przepisem na bardzo lekkie i puszyste ciasto barbórkowe. Nasz przekładaniec stanowi niezwykle efektowne połączenie kakaowego biszkoptu z warstwą bogatego kremu, zrównoważonego smakiem lekko kwaskowej galaretki agrestowej. Wypróbuj koniecznie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Zainspiruj się naszym przepisem na bardzo lekkie i puszyste ciasto barbórkowe. Nasz przekładaniec stanowi niezwykle efektowne połączenie kakaowego biszkoptu z warstwą bogatego kremu, zrównoważonego smakiem lekko kwaskowej galaretki agrestowej. Wypróbuj koniecznie!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
5 szt. jajko
200 g cukier
130 g mąka pszenna tortowa lubella
30 g kakao decomorreno
4 szt. galaretka agrestowa
1800 gorąca woda
1 l śmietanka 36%
250 g serek mascarpone
50 g cukier puder
Przygotowanie
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj na przemian - cukier oraz żółtka.
Mąkę wymieszaj z połową kakao (15g). W ten sposób przygotowaną mieszankę przesiej do ubitych jajek, a następnie delikatnie wymieszaj całość.
Przełóż ciasto do formy (wymiary: 35 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez około 25 minut w temperaturze 180 C.
W międzyczasie wsyp po dwie galaretki do dwóch odzieolnych naczyń. Zalej je gorącą wodą (900 ml/naczynie) , rozmieszaj i pozostaw do przestudzenia. Następnie jedną z misek włóż do lodówki aby szybciej się schłodziła. Drugą pozostaw w temperaturze pokojowej.
Na ostudzony biszkopt wylej tężejącą galaretkę. W następnym kroku włóż ciasto do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Następnie przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietankę. Dodaj do niej cukier oraz stopniowo dodawaj mascarpone. Na koniec wsyp pozostałą porcję kakao. (15g).
Podziel krem na dwie części. Pierwszą połowę przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na galaretkę. Wyrównaj powierzchnię i polej drugą tężejącą galaretką. Na koniec wyłóż na ciasto drugą warstwę kremu, a wierzch ciasta posyp obficie kakao.
Przygotowane ciasto włóż ponownie do lodówki, najlepiej pozostaw je tam na całą noc.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka