Ciasto bananowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto bananowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976906041.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo smaczne ciasto bananowe z galaretką, które sprawdzi się na upalne dni. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające.
0
2.7 / 3
Bardzo smaczne ciasto bananowe z galaretką, które sprawdzi się na upalne dni. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
3 szt. galaretka cytrynowa
6 szt. banan
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni C około 30 minut.
Dwie galaretki rozpuścić w międzyczasie w 1 i 1/3 szklance wody, odstawić do przestudzenia.
Połowę bananów obrać, następnie zmiksować.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać banany i dokładnie wymieszać, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie ubić mikserem. Masę wyłożyć na ciasto. Pozostałe banany obrać i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm, następnie ułożyć na masie i zalać przestudzoną galaretką rozpuszczoną w 2/3 wody.