Ciasto balowe

m7
Ciasto balowe

2

0 / 0

Pyszne ciasto warstwowe skradnie Twoje serce. Koniecznie wypróbuj ten wypiek z domowym budyniem i bitą śmietaną oraz czekoladą.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 l śmietanka kremowa 30%

2 szkl. mleko

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

5 szt. jaja kurze całe

0.50 szt. masło

4 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. fix do śmietany

1 szt. czekolada gorzka

3 szt. herbatniki

5 łyżka mąka krupczatka lubella

1 łyżka mąka ziemniaczana

5 łyżka cukier

1 łyżka proszek do pieczenia

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Białka ubić z cukrem dodać żółtka a następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Wymieszać na jednolitą masę.Wylać na blaszkę,wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec.

2

Zagotować 1,5 szklanki mleka. Utrzeć żółtka z cukrem dodać mąkę i ucierając dodać resztę mleka. Tak przygotowany budyń wlać na gotujące się mleko aż zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Utrzeć masło i dodać zimny budyń ucierać aż powstanie masa.

3

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixsem.

4

Na wystudzony placek wyłożyć masę a na to ułożyć herbatniki następnie bitą śmietanę całość posypać startą czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły