Ciasto ananasowo-kokosowe
Lubella
Ciasto ananasowo-kokosowe to pyszny deser, który sprawdzi się na wiele okazji, takich jak rodzinne spotkania, urodziny lub imprezy. To również idealny poczęstunek do kawy lub herbaty. Połączenie egzotycznego smaku ananasa z kremowym posmakiem kokosa przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich wypieków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
529
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto ananasowo-kokosowe to pyszny deser, który sprawdzi się na wiele okazji, takich jak rodzinne spotkania, urodziny lub imprezy. To również idealny poczęstunek do kawy lub herbaty. Połączenie egzotycznego smaku ananasa z kremowym posmakiem kokosa przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich wypieków.
11
Składniki
190 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
100 g mąka tortowa lubella
150 g wiórki kokosowe
7 szt. jajka całe
200 g masło
320 g cukier
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 puszka ananas z puszki
250 ml mleko
1 szt. budyń waniliowy
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy zalewę z puszki z ananasa, dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Ananasa kroimy w małą kostkę.
W misce dokładnie mieszamy mleko, opakowanie budyniu, mąkę ziemniaczaną i 4 żółtka. Całość przelewamy do gotującej się zalewy ananasowej. Budyń gotujemy do gęstej konsystencji. Po ugotowaniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.
Białka z 3 jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas mieszając, dodajemy 100 g cukru. Następnie dodajemy 3 żółtka i mieszamy na kremową masę. Dosypujemy mąkę tortową, proszek do pieczenia i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C.
Masę na biszkopt przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
4 białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 200 g cukru i mieszamy dalej, aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.
Bezę kokosową przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i dokładnie ucieramy. Następnie w trzech turach dodajemy budyń, dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa.
Krem budyniowy wykładamy na biszkopt i za pomocą szpatułki wyrównujemy. Na krem kładziemy bezę kokosową i delikatnie przyciskamy. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
529
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.