Ciasto ananasowo-kokosowe

Lubella
Ciasto ananasowo-kokosowe

0

0 / 0

Ciasto ananasowo-kokosowe to pyszny deser, który sprawdzi się na wiele okazji, takich jak rodzinne spotkania, urodziny lub imprezy. To również idealny poczęstunek do kawy lub herbaty. Połączenie egzotycznego smaku ananasa z kremowym posmakiem kokosa przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich wypieków.

11

Składniki

190 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

100 g mąka tortowa lubella

150 g wiórki kokosowe

7 szt. jajka całe

200 g masło

320 g cukier

1 łyżeczka cukier waniliowy

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 pusz. ananas z puszki

250 ml mleko

1 szt. budyń waniliowy

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Do rondelka wlewamy zalewę z puszki z ananasa, dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Ananasa kroimy w małą kostkę.

2

W misce dokładnie mieszamy mleko, opakowanie budyniu, mąkę ziemniaczaną i 4 żółtka. Całość przelewamy do gotującej się zalewy ananasowej. Budyń gotujemy do gęstej konsystencji. Po ugotowaniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.

3

Białka z 3 jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas mieszając, dodajemy 100 g cukru. Następnie dodajemy 3 żółtka i mieszamy na kremową masę. Dosypujemy mąkę tortową, proszek do pieczenia i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

4

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C.

5

Masę na biszkopt przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

6

4 białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 200 g cukru i mieszamy dalej, aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.

7

Bezę kokosową przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.

8

Do miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i dokładnie ucieramy. Następnie w trzech turach dodajemy budyń, dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa.

9

Krem budyniowy wykładamy na biszkopt i za pomocą szpatułki wyrównujemy. Na krem kładziemy bezę kokosową i delikatnie przyciskamy. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły