Ciasto amerykańskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto amerykańskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976695539.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami idealne do kawy lub herbaty.
2
4 / 1
Pyszne wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami idealne do kawy lub herbaty.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. soda
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 szkl. cukier
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. oliwa z oliwek
5 szt. jaja kurze całe
3 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.