Ciasto amerykańskie

m7
Ciasto amerykańskie

2

4 / 1

Pyszne wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami idealne do kawy lub herbaty.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 szczyp. sól

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. soda

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1.50 szkl. cukier

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. oliwa z oliwek

5 szt. jaja kurze całe

3 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.

2

Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość.

3

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.

4

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

310

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły