Ciasto agrestowe na czekoladowym biszkopcie

decomorreno
Ciasto agrestowe na czekoladowym biszkopcie

0

4.8 / 4

Oto czterowarstwowa poezja smaków od Decomorreno! Czekoladowy biszkopt przełożony galaretką z owocami agrestu oraz śmietankową masą budyniową uwieńczoną z wierzchu naszym aromatycznym kakao. To wilgotne, lekko kwaskowe i delikatne jak puszek ciasto jest idealne do kawy, sprawdzi się doskonale także na letnim przyjęciu w ogrodzie. Pychota :)

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

4 szt. jajko

130 g cukier drobny

90 g mąka pszenna lubella

20 g kakao decomorreno

1 szczyp. sól

2 szt. galaretka agrestowa

750 wrzątek

2 szkl. agrest

500 mleko

8 łyżka cukier puder

1 opak. budyń śmietankowy

200 g masło

Przygotowanie


1

W ½ szklanki rozmieszaj budyń. Pozostałą cześć wlej do garnka i wymieszaj z cukrem pudrem.

2

Do gotującego się mleka wlej rozmieszany budyń. Mieszaj energicznie do momentu aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Zdejmij z palnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.

3

Białka rozdziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier oraz żółtka. Na koniec przesiej do masy mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj szpatułką.

4

Wlej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 185°C. Po upieczeniu odklej papier od ciasta.

5

Rozmieszaj dokładnie dwie galaretki w 750 ml wody. Odstaw do wystudzenia.

6

Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj owoce i przełóż na wierzch biszkoptu. Włóż ciasto do lodówki, aby galaretka stężała.

7

W tym czasie utrzyj miękkie masło na puszysty krem. Do utartego masła dodawaj partiami ostudzony budyń. Ważne aby masło i budyń miały taką samą temperaturę.

8

Gotowy krem przełóż na galaretkę i równomiernie rozsmaruj. Ponownie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

9

Przed podaniem wierzch posyp kakao lub posiekaną czekoladą. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

145

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły