Ciasto agrestowe na czekoladowym biszkopcie
decomorreno
Oto czterowarstwowa poezja smaków od Decomorreno! Czekoladowy biszkopt przełożony galaretką z owocami agrestu oraz śmietankową masą budyniową uwieńczoną z wierzchu naszym aromatycznym kakao. To wilgotne, lekko kwaskowe i delikatne jak puszek ciasto jest idealne do kawy, sprawdzi się doskonale także na letnim przyjęciu w ogrodzie. Pychota :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
145
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 4
Oto czterowarstwowa poezja smaków od Decomorreno! Czekoladowy biszkopt przełożony galaretką z owocami agrestu oraz śmietankową masą budyniową uwieńczoną z wierzchu naszym aromatycznym kakao. To wilgotne, lekko kwaskowe i delikatne jak puszek ciasto jest idealne do kawy, sprawdzi się doskonale także na letnim przyjęciu w ogrodzie. Pychota :)
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
4 szt. jajko
130 g cukier drobny
90 g mąka pszenna lubella
20 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
2 szt. galaretka agrestowa
750 wrzątek
2 szkl. agrest
500 mleko
8 łyżka cukier puder
1 opak. budyń śmietankowy
200 g masło
Przygotowanie
W ½ szklanki rozmieszaj budyń. Pozostałą cześć wlej do garnka i wymieszaj z cukrem pudrem.
Do gotującego się mleka wlej rozmieszany budyń. Mieszaj energicznie do momentu aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Zdejmij z palnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Białka rozdziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier oraz żółtka. Na koniec przesiej do masy mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wlej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 185°C. Po upieczeniu odklej papier od ciasta.
Rozmieszaj dokładnie dwie galaretki w 750 ml wody. Odstaw do wystudzenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj owoce i przełóż na wierzch biszkoptu. Włóż ciasto do lodówki, aby galaretka stężała.
W tym czasie utrzyj miękkie masło na puszysty krem. Do utartego masła dodawaj partiami ostudzony budyń. Ważne aby masło i budyń miały taką samą temperaturę.
Gotowy krem przełóż na galaretkę i równomiernie rozsmaruj. Ponownie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch posyp kakao lub posiekaną czekoladą. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
145
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten