Ciasto a' la Snickers
m7
Smaczne ciasto inspirowane kultowym batonikiem z karmelem i orzechami. Jasny biszkopt z kremem budyniowym i mlekiem skondensowanym oraz orzechami jest przepyszny i słodki.
1
0 / 0
Smaczne ciasto inspirowane kultowym batonikiem z karmelem i orzechami. Jasny biszkopt z kremem budyniowym i mlekiem skondensowanym oraz orzechami jest przepyszny i słodki.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
2 szkl. mleko
1 g orzechy włoskie
1 szkl. orzechy laskowe
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. mleko skondensowane
4 łyżka cukier puder
25 dag. masło roślinne
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę.
Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać (może być mikserem).
Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając (teraz już ręcznie, bardzo delikatnie).
Gdy wymieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
RADA: Białek z masą nie mieszajmy nigdy mikserem, gdyż biszkopt może nie wyrosnąć. Ciasto mieszajmy zawsze w jedną stronę, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Mleko skondensowane słodzone wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do 2 godzin na niewielkim ogniu. Po wystudzeniu otwieramy puszkę.
Budyń gotujemy na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Na pierwszym blacie biszkoptowym rozsmarowujemy pół puszki mleka skondensowanego, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi i nakładamy masę.
Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy go pozostałym mlekiem skondensowanym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.