Ciasto a' la Snickers

m7
Ciasto a' la Snickers

1

0 / 0

Smaczne ciasto inspirowane kultowym batonikiem z karmelem i orzechami. Jasny biszkopt z kremem budyniowym i mlekiem skondensowanym oraz orzechami jest przepyszny i słodki.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

2 szkl. mleko

1 g orzechy włoskie

1 szkl. orzechy laskowe

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. budyń śmietankowy

1 szt. mleko skondensowane

4 łyżka cukier puder

25 dek. masło roślinne

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę.

2

Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać (może być mikserem).

3

Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając (teraz już ręcznie, bardzo delikatnie).

4

Gdy wymieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5

RADA: Białek z masą nie mieszajmy nigdy mikserem, gdyż biszkopt może nie wyrosnąć. Ciasto mieszajmy zawsze w jedną stronę, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

6

Mleko skondensowane słodzone wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do 2 godzin na niewielkim ogniu. Po wystudzeniu otwieramy puszkę.

7

Budyń gotujemy na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

8

Na pierwszym blacie biszkoptowym rozsmarowujemy pół puszki mleka skondensowanego, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi i nakładamy masę.

9

Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy go pozostałym mlekiem skondensowanym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły