Ciasto a'la Maxi King

m7
Ciasto a'la Maxi King

0

0 / 0

Słodkie, ale pyszne ciasto ala Maxi King z kremową masą, karmelem, orzechami i czekoladą. Można zrobić je na gotowych herbatnikach lub upiec czekoladowy biszkopt.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

100 g orzechy ziemne

500 g mleko w proszku

16 g cukier waniliowy

300 g masło

200 g herbatniki

1 szkl. mleko

1 szt. gotowa masa krówkowa

2 szt. czekolada

10 łyżka mleko

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kąpieli wodnej, by się nie przypaliła. Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście.

2

Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników.

3

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce.

4

Zamiast herbatników można użyć cienkich biszkoptów lub upieczonego biszkoptu pokrojonego na cienkie warstwy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

781

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

47

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły