0

Składniki

100 Gramów
Orzechy ziemne
500 Gramów
Mleko w proszku
16 Gramów
CUKIER WANILIOWY
300 Gramów
masło
200 Gramów
herbatniki
1 Szklanka
mleko
1 Sztuka
Gotowa masa krówkowa
2 Sztuki
czekolada mleczna
10 Łyżek
mleko
0.5 Szklanki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko + cukier + cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kapieli wodnej (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. Masło miękkie ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce.
  2. Zamist herbatników mozna uzyc cienkich biszkoptow lub pokruszoncyh herbatnikow zmieszanaych z maslem.

Opis

Słodkei ale pyszne.

Podobne przepisy

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Ciasto z kaszy manny z ananasem

Łatwy Do 40 min.

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz.

Gofry

Łatwy Do 40 min.

Gryczane placuszki z dżemem 100%

Łatwy Do 40 min.

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!