Ciasto a'la Maxi King
m7
Słodkie, ale pyszne ciasto ala Maxi King z kremową masą, karmelem, orzechami i czekoladą. Można zrobić je na gotowych herbatnikach lub upiec czekoladowy biszkopt.
0
0 / 0
Słodkie, ale pyszne ciasto ala Maxi King z kremową masą, karmelem, orzechami i czekoladą. Można zrobić je na gotowych herbatnikach lub upiec czekoladowy biszkopt.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
100 g orzechy ziemne
500 g mleko w proszku
16 g cukier waniliowy
300 g masło
200 g herbatniki
1 szkl. mleko
1 szt. gotowa masa krówkowa
2 szt. czekolada
10 łyżka mleko
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kąpieli wodnej, by się nie przypaliła. Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście.
Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce.
Zamiast herbatników można użyć cienkich biszkoptów lub upieczonego biszkoptu pokrojonego na cienkie warstwy.