Ciasto a'la Maxi King

m7
Ciasto a'la Maxi King

0

0 / 0

Słodkie, ale pyszne ciasto ala Maxi King z kremową masą, karmelem, orzechami i czekoladą. Można zrobić je na gotowych herbatnikach lub upiec czekoladowy biszkopt.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

100 g orzechy ziemne

500 g mleko w proszku

16 g cukier waniliowy

300 g masło

200 g herbatniki

1 szkl. mleko

1 szt. gotowa masa krówkowa

2 szt. czekolada

10 łyżka mleko

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kąpieli wodnej, by się nie przypaliła. Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście.

2

Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników.

3

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce.

4

Zamiast herbatników można użyć cienkich biszkoptów lub upieczonego biszkoptu pokrojonego na cienkie warstwy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły