Ciasto 3bit z porzeczkami

EkspertOdKuchni
Ciasto 3bit z porzeczkami

0

0 / 0

Ciasto 3bit z porzeczkami to wspaniałe połączenie chrupiących herbatników, masy kajmakowej i lekko kwaśnego dżemu porzeczkowego. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków i słodkich ciast bez pieczenia. Deser 3bit będzie doskonałym wyborem na wyjątkowe okazje i ważne uroczystości.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

500 g herbatniki

500 mleko

200 g masło

180 cukier

2 łyżka mąka pszenna lubella

2 łyżka mąka ziemniaczana

500 śmietana 36%

2 łyżka cukier puder

200 g masa kajmakowa

1 szcz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Przygotuj krem budyniowy. Zagotuj 300 ml mleka w rondelku. W osobnej misce wymieszaj 200 ml mleka z cukrem i 2 łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej.

2

Do gotującego się mleka wlej powstałą masę, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.

3

W misce zmiksuj kostkę masła na puszystą masę i stopniowo dodaj ostudzony budyń, cały czas miksując.

4

Przygotuj bitą śmietanę. 500 ml dobrze schłodzonej śmietany ubij w misce z cukrem pudrem do momentu, aż będzie sztywna.

5

Na blaszkę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia ułóż warstwę herbatników, pokryj ją cienką warstwą masy kajmakowej, a następnie wyłóż masę budyniową.

6

Na masę budyniową ułóż kolejną warstwę herbatników, a następnie wyłóż warstwę dżemu porzeczkowego i cienką warstwę masy kajmakowej.

7

Na samą górkę wyłóż bitą śmietanę. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po wyciągnięciu posyp kakao.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły