Ciasto 3bit z porzeczkami
EkspertOdKuchni
Ciasto 3bit z porzeczkami to wspaniałe połączenie chrupiących herbatników, masy kajmakowej i lekko kwaśnego dżemu porzeczkowego. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków i słodkich ciast bez pieczenia. Deser 3bit będzie doskonałym wyborem na wyjątkowe okazje i ważne uroczystości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto 3bit z porzeczkami to wspaniałe połączenie chrupiących herbatników, masy kajmakowej i lekko kwaśnego dżemu porzeczkowego. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków i słodkich ciast bez pieczenia. Deser 3bit będzie doskonałym wyborem na wyjątkowe okazje i ważne uroczystości.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
500 g herbatniki
500 mleko
200 g masło
180 cukier
2 łyżka mąka pszenna lubella
2 łyżka mąka ziemniaczana
500 śmietana 36%
2 łyżka cukier puder
200 g masa kajmakowa
1 szczyp. kakao decomorreno
Przygotowanie
Przygotuj krem budyniowy. Zagotuj 300 ml mleka w rondelku. W osobnej misce wymieszaj 200 ml mleka z cukrem i 2 łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej.
Do gotującego się mleka wlej powstałą masę, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.
W misce zmiksuj kostkę masła na puszystą masę i stopniowo dodaj ostudzony budyń, cały czas miksując.
Przygotuj bitą śmietanę. 500 ml dobrze schłodzonej śmietany ubij w misce z cukrem pudrem do momentu, aż będzie sztywna.
Na blaszkę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia ułóż warstwę herbatników, pokryj ją cienką warstwą masy kajmakowej, a następnie wyłóż masę budyniową.
Na masę budyniową ułóż kolejną warstwę herbatników, a następnie wyłóż warstwę dżemu porzeczkowego i cienką warstwę masy kajmakowej.
Na samą górkę wyłóż bitą śmietanę. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po wyciągnięciu posyp kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.