Ciastka z pastą gochujang
Lubella
Ciastka z pastą gochujang to wyjątkowe połączenie słodyczy z delikatną pikantnością koreańskiej pasty chili. Są kruche na zewnątrz i ciągnące w środku — idealnie sprawdzą się dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni i szukają nietypowych smaków. Ciasteczka mają karmelowy posmak, przez co świetnie pasują do popołudniowej herbaty czy kawy. Można je również podać na święta i zaskoczyć gości słodko-pikantnym połączeniem oryginalnych składników.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciastka z pastą gochujang to wyjątkowe połączenie słodyczy z delikatną pikantnością koreańskiej pasty chili. Są kruche na zewnątrz i ciągnące w środku — idealnie sprawdzą się dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni i szukają nietypowych smaków. Ciasteczka mają karmelowy posmak, przez co świetnie pasują do popołudniowej herbaty czy kawy. Można je również podać na święta i zaskoczyć gości słodko-pikantnym połączeniem oryginalnych składników.
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
120 g masło
1 łyżka pasta gochujang
2 łyżka cukier brązowy
180 g cukier biały
190 g mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 łyżecz. cynamon
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
1 szczyp. sezam do posypania
Przygotowanie
Łyżkę masła z pastą gochujang i brązowym cukrem rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
W misce połącz pozostałe składniki. Dodaj wystudzoną ostrą pastę, wymieszaj i odstaw do lodówki na 10 minut.
Z ciasta uformuj 8 jednakowych kulek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz i posyp sezamem.
Zachowaj spore odstępy między ciastkami — podczas pieczenia rozpływają się, więc lepiej użyć dwóch blach lub upiecz je na dwie tury.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ciastka przez 10-15 minut.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.