Ciastka z pastą gochujang

Lubella
Ciastka z pastą gochujang

0

0 / 0

Ciastka z pastą gochujang to wyjątkowe połączenie słodyczy z delikatną pikantnością koreańskiej pasty chili. Są kruche na zewnątrz i ciągnące w środku — idealnie sprawdzą się dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni i szukają nietypowych smaków. Ciasteczka mają karmelowy posmak, przez co świetnie pasują do popołudniowej herbaty czy kawy. Można je również podać na święta i zaskoczyć gości słodko-pikantnym połączeniem oryginalnych składników.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

120 g masło

1 łyżka pasta gochujang

2 łyżka cukier brązowy

180 g cukier biały

190 g mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 łyżecz. cynamon

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

1 szczyp. sezam do posypania

Przygotowanie


1

Łyżkę masła z pastą gochujang i brązowym cukrem rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.

2

W misce połącz pozostałe składniki. Dodaj wystudzoną ostrą pastę, wymieszaj i odstaw do lodówki na 10 minut.

3

Z ciasta uformuj 8 jednakowych kulek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz i posyp sezamem.

4

Zachowaj spore odstępy między ciastkami — podczas pieczenia rozpływają się, więc lepiej użyć dwóch blach lub upiecz je na dwie tury.

5

Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ciastka przez 10-15 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły