Ciastka z matchą i białą czekoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Ciastka z matchą i białą czekoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1711631100728.jpg&w=3840&q=75)
Ciasteczka z matchą i białą czekoladą nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Są zielone, miękkie i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub herbaty, a także słodki poczęstunek na specjalne okazje.
0
0 / 0
Ciasteczka z matchą i białą czekoladą nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Są zielone, miękkie i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub herbaty, a także słodki poczęstunek na specjalne okazje.
11
Składniki
210 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
100 g cukier biały
100 g cukier trzcinowy
1 szt. jajko
220 g mąka pszenna lubella
1 łyżka matcha
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. sól
100 g biała czekolada
160 g miękkie masło
0.50 szt. laska wanilii
Przygotowanie
Oba cukry ubić z miękkim masłem na puszystą masę. Dodać jajko oraz ziarenka z połowy laski wanilii i zmiksować.
Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, matchę, sól i wymieszać do połączenia składników.
Białą czekoladę pokroić w małe kawałki i dodać do masy.
Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, a następnie wyjąć i uformować 12 jednakowych ciasteczek. Ponownie wstawić do lodówki na 3 godziny.
Schłodzone ciasteczka wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Piec w piekarniku góra-dół w 180°C przez ok. 14-15 minut.