Ciastka z matchą i białą czekoladą

Lubella
Ciastka z matchą i białą czekoladą

0

0 / 0

Ciasteczka z matchą i białą czekoladą nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Są zielone, miękkie i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub herbaty, a także słodki poczęstunek na specjalne okazje.

11

Składniki

210 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

100 g cukier biały

100 g cukier trzcinowy

1 szt. jajko

220 g mąka pszenna lubella

1 łyżka matcha

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. sól

100 g biała czekolada

160 g miękkie masło

0.50 szt. laska wanilii

Przygotowanie


1

Oba cukry ubić z miękkim masłem na puszystą masę. Dodać jajko oraz ziarenka z połowy laski wanilii i zmiksować.

2

Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, matchę, sól i wymieszać do połączenia składników.

3

Białą czekoladę pokroić w małe kawałki i dodać do masy.

4

Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, a następnie wyjąć i uformować 12 jednakowych ciasteczek. Ponownie wstawić do lodówki na 3 godziny.

5

Schłodzone ciasteczka wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

6

Piec w piekarniku góra-dół w 180°C przez ok. 14-15 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły