Ciastka z marmoladą
uwielbiampl
Ciastka dobre na każdą okazję.
1
3.5 / 2
Ciastka dobre na każdą okazję.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
225 g mąka lubella puszysta krupczatka
72 g słodzik
125 g masło
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. laska wanilii
1 szt. cytryna
1 łyżka rum
Przygotowanie
Mąkę, żółtko, 50 g słodzika dla diabetyków, rum, miąższ z laski wanilii, skórkę cytrynową oraz tłuszcz zagniatamy na gładkie ciasto, ewentualnie dodajemy łyżkę wody.
Następnie przykryte ciasto pozostawiamy na 30 minut w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i za pomocą szklanki bądź kieliszka wycinamy z niego ok. 50 kółek o średnicy 5 cm.
W połowie powstałych w ten sposób placuszków wycinamy foremkami lub nożem małe gwiazdki, serduszka oraz księżyce.
Ciastka układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175°C przez 10-12 min. Studzimy na ruszcie.
Podgrzewamy dżem dla diabetyków i smarujemy nim wszystkie ciastka, a następnie składamy je parami.
Na wierzch posypujemy 22 g słodzika dla diabetyków. Napełniamy ciasteczka resztą dżemu, układamy na talerzu i pozostawiamy do zastygnięcia.