Ciastka z marmoladą

uwielbiampl
Ciastka z marmoladą

1

3.5 / 2

Ciastka dobre na każdą okazję.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

225 g mąka lubella puszysta krupczatka

72 g słodzik

125 g masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. laska wanilii

1 szt. cytryna

1 łyżka rum

Przygotowanie


1

Mąkę, żółtko, 50 g słodzika dla diabetyków, rum, miąższ z laski wanilii, skórkę cytrynową oraz tłuszcz zagniatamy na gładkie ciasto, ewentualnie dodajemy łyżkę wody.

2

Następnie przykryte ciasto pozostawiamy na 30 minut w lodówce.

3

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i za pomocą szklanki bądź kieliszka wycinamy z niego ok. 50 kółek o średnicy 5 cm.

4

W połowie powstałych w ten sposób placuszków wycinamy foremkami lub nożem małe gwiazdki, serduszka oraz księżyce.

5

Ciastka układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175°C przez 10-12 min. Studzimy na ruszcie.

6

Podgrzewamy dżem dla diabetyków i smarujemy nim wszystkie ciastka, a następnie składamy je parami.

7

Na wierzch posypujemy 22 g słodzika dla diabetyków. Napełniamy ciasteczka resztą dżemu, układamy na talerzu i pozostawiamy do zastygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły