Ciastka z marmoladą

m7
Ciastka z marmoladą

0

1.7 / 3

Ciastka dobre na kazda okazje, przepyszny smak. Polecam!!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

225 g mąka pszenna

72 g słodzik

125 g masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. laska wanilii

1 szt. cytryna

1 łyżka rum

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Mąkę, żółtko, 50 g słodzika dla diabetyków, rum, miąższ z laski wanilii, skórkę cytrynową oraz tłuszcz zagnieść na gładkie ciasto, ewentualnie dodać łyżkę wody. Następnie przykryte ciasto pozostawić na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyciąć z niego szklanką bądź kieliszkiem ok. 50 kółek o średnicy 5 cm. W połowie powstałych w ten sposób placuszków powycinać foremkami lub nożem małe gwiazdki, serduszka oraz księżyce. Ciastka poukładać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec je w temp. 175°c (termoobieg: 150°c) przez 10-12 min. Ostudzić na ruszcie. Podgrzać dżem dla diabetyków i posmarować nim wszystkie ciastka, a następnie poskładać je parami. Posypać na wierzchu 22 g słodzika dla diabetyków. Napełnić ciasteczka resztą dżemu, ułożyć na talerzu i pozostawić do zastygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły