Ciastka z marmoladą
m7
Ciastka dobre na kazda okazje, przepyszny smak. Polecam!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
211
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1.7 / 3
Ciastka dobre na kazda okazje, przepyszny smak. Polecam!!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
225 g mąka pszenna
72 g słodzik
125 g masło
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. laska wanilii
1 szt. cytryna
1 łyżka rum
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Mąkę, żółtko, 50 g słodzika dla diabetyków, rum, miąższ z laski wanilii, skórkę cytrynową oraz tłuszcz zagnieść na gładkie ciasto, ewentualnie dodać łyżkę wody. Następnie przykryte ciasto pozostawić na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyciąć z niego szklanką bądź kieliszkiem ok. 50 kółek o średnicy 5 cm. W połowie powstałych w ten sposób placuszków powycinać foremkami lub nożem małe gwiazdki, serduszka oraz księżyce. Ciastka poukładać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec je w temp. 175°c (termoobieg: 150°c) przez 10-12 min. Ostudzić na ruszcie. Podgrzać dżem dla diabetyków i posmarować nim wszystkie ciastka, a następnie poskładać je parami. Posypać na wierzchu 22 g słodzika dla diabetyków. Napełnić ciasteczka resztą dżemu, ułożyć na talerzu i pozostawić do zastygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
211
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.