Ciastka z dżemem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciastka z dżemem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5378-1702057832792.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne, drożdżowe ciasteczka z dżemem truskawkowym idealne do popołudniowej herbaty lub kawy.
0
0 / 0
Smaczne, drożdżowe ciasteczka z dżemem truskawkowym idealne do popołudniowej herbaty lub kawy.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
100 śmietana
1 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka sól
2 łyżka cukier
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
25 dag. masło roślinne
5 dag. drożdże
20 dag. dżem truskawkowy łowicz
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do ciepłej śmietany, dodać szczyptę soli, cukier, jajko i żółtko.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z miękkim masłem, dodać rozczyn i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kółka, na każdym z nich kłaść po 1/2 łyżeczki dżemu.
Kółka składać i zlepiać brzegi.
Ciastka piec przez 20 minut w temp. 180 stopni.