Ciastka z dżemem

m7
Ciastka z dżemem

0

0 / 0

Smaczne, drożdżowe ciasteczka z dżemem truskawkowym idealne do popołudniowej herbaty lub kawy.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

100 śmietana

1 szt. jajko

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka sól

2 łyżka cukier

50 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

25 dek. masło roślinne

5 dek. drożdże

20 dek. dżem truskawkowy łowicz

Przygotowanie


1

Drożdże pokruszyć do ciepłej śmietany, dodać szczyptę soli, cukier, jajko i żółtko.

2

Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z miękkim masłem, dodać rozczyn i wyrobić ciasto.

3

Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kółka, na każdym z nich kłaść po 1/2 łyżeczki dżemu.

4

Kółka składać i zlepiać brzegi.

5

Ciastka piec przez 20 minut w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły