2

Składniki

450 Gramów
3 Łyżeczki
cukier
20 Gramów
drożdże
250 Gramów
margaryna zwykła
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
4 Łyżki
Śmietana kwaśna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, pokrojoną na kawałki miękką margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
  2. Wykrajamy ciasteczka, maczamy je w pozostałym białku bądź rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem formie i dopiero smarujemy białkiem. Wierzch ciasteczek posypujemy cukrem. Formę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C.

Opis

Pyszne ciasteczka z lukrem.

Podobne przepisy

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Ciasto kruche Chmurka ze śliwkami i pianką

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto kruche Chmurka ze śliwkami i pianką

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki grodzieńskie

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki grodzieńskie

Pączki mojej babci

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki mojej babci

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!