Ciastka z cukrem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciastka z cukrem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974317076.jpeg&w=3840&q=75)
Ciastka z cukrem dobre do schrupania przy popołudniowej kawie. Na jednym ciasteczku na pewno się nie skończy, bo sa przepyszne.
2
0 / 0
Ciastka z cukrem dobre do schrupania przy popołudniowej kawie. Na jednym ciasteczku na pewno się nie skończy, bo sa przepyszne.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
70 porcji
Składniki
3 łyżecz. cukier
2 szt. żółtka
4 łyżka kwaśna śmietana
45 dag. mąka pszenna
2 dag. drożdże
25 dag. margaryna
Przygotowanie
Do przesianej mąki pszennej dodać rozkruszone drożdże, żółtka, pokrojoną na kawałki miękką margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać ciasteczka, maczać je w pozostałym białku, bądź rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie i dopiero posmarować białkiem. Wierzch ciasteczek posypać cukrem.
Formę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wychodzi około 70 sztuk ciasteczek.