Example thumb
1

Składniki

30 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
200 Gramów
masło
80 Gramów
cukier puder
370 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
1 Szczypta
sól
2 Sztuki
jajko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
  2. 100 g masła utrzyj z 40 g cukru pudru na gładką masę. Dodawaj 1 ubite jajko i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj 170 g mąki i 30 g kakao wymieszaj, na koniec zagniatając ręką, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Uformuj kwadratowy wałek za pomocą foli spożywczej o wymiarach około 4x4 cm. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Przygotuj w ten sam sposób drugie białe ciasto z pozostałych składników ( 200 g mąki, 40 g cukru pudru, 100 g masła, 1 jajko). Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  6. Gdy oba ciasta się schłodzą pokrój wałki na 3 równe paski. Przełóż ze sobą ciasta kolorami - czarny, biały, czarny, oraz biały, czarny, biały. Pokrój ponownie na 3 paski każdy wałek. Następnie z pasków złóż szachownicę.
  7. Ponownie zawiń ciasto w folię i schładzaj przez 10 minut.
  8. Pokrój ciasto na 0.5 cm kawałki. Umieść ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  9. Piecz przez około 15-20 minut.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!