Ciastka szachownica

decomorreno
Ciastka szachownica

3

3.7 / 18

Jesteś fanem jednej z najstarszych gier strategicznych - szachów? Dodatkowo cenisz sobie niekonwencjonalne desery? Przygotowaliśmy dla Ciebie inspirujący przepis - miękkie i rozpływające się w ustach ciastka o wyglądzie szachownicy!

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

1 szcz. sól

2 szt. jajko

370 g mąka lubella puszysta tortowa

30 g kakao decomorreno

200 g masło

80 g cukier puder

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzej do 180 st.

2

100 g masła utrzyj z 40 g cukru pudru na gładką masę. Dodawaj 1 ubite jajko i dokładnie wymieszaj.

3

Dodaj 170 g mąki i 30 g kakao wymieszaj, na koniec zagniatając ręką, aż powstanie gładkie ciasto.

4

Uformuj kwadratowy wałek za pomocą foli spożywczej o wymiarach około 4x4 cm. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.

5

Przygotuj w ten sam sposób drugie białe ciasto z pozostałych składników ( 200 g mąki, 40 g cukru pudru, 100 g masła, 1 jajko). Włóż do lodówki na minimum 30 minut.

6

Gdy oba ciasta się schłodzą pokrój wałki na 3 równe paski. Przełóż ze sobą ciasta kolorami - czarny, biały, czarny, oraz biały, czarny, biały. Pokrój ponownie na 3 paski każdy wałek. Następnie z pasków złóż szachownicę.

7

Ponownie zawiń ciasto w folię i schładzaj przez 10 minut.

8

Pokrój ciasto na 0.5 cm kawałki. Umieść ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

9

Piecz przez około 15-20 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły