Ciastka szachownica
decomorreno
Jesteś fanem jednej z najstarszych gier strategicznych - szachów? Dodatkowo cenisz sobie niekonwencjonalne desery? Przygotowaliśmy dla Ciebie inspirujący przepis - miękkie i rozpływające się w ustach ciastka o wyglądzie szachownicy!
3
3.7 / 18
Jesteś fanem jednej z najstarszych gier strategicznych - szachów? Dodatkowo cenisz sobie niekonwencjonalne desery? Przygotowaliśmy dla Ciebie inspirujący przepis - miękkie i rozpływające się w ustach ciastka o wyglądzie szachownicy!
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
2 szt. jajko
370 g mąka lubella puszysta tortowa
30 g kakao decomorreno
200 g masło
80 g cukier puder
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 180 st.
100 g masła utrzyj z 40 g cukru pudru na gładką masę. Dodawaj 1 ubite jajko i dokładnie wymieszaj.
Dodaj 170 g mąki i 30 g kakao wymieszaj, na koniec zagniatając ręką, aż powstanie gładkie ciasto.
Uformuj kwadratowy wałek za pomocą foli spożywczej o wymiarach około 4x4 cm. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotuj w ten sam sposób drugie białe ciasto z pozostałych składników ( 200 g mąki, 40 g cukru pudru, 100 g masła, 1 jajko). Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Gdy oba ciasta się schłodzą pokrój wałki na 3 równe paski. Przełóż ze sobą ciasta kolorami - czarny, biały, czarny, oraz biały, czarny, biały. Pokrój ponownie na 3 paski każdy wałek. Następnie z pasków złóż szachownicę.
Ponownie zawiń ciasto w folię i schładzaj przez 10 minut.
Pokrój ciasto na 0.5 cm kawałki. Umieść ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 15-20 minut.