Ciastka ptifurki

Lubella
Ciastka ptifurki

0

0 / 0

Ptifurki to pyszne ciastka przełożone konfiturą i oblane lukrem. Są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zasmakują wszystkim fanom domowych wypieków. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej herbaty lub jako słodka przekąska do kawy.

7

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

140 g mąka tortowa lubella

50 g mąka ziemnaczana

6 szt. jaja

150 g cukier

50 g cukier puder

1 szt. konfitura łowicz z owoców leśnych

100 ml woda

Przygotowanie


1

W misce mieszamy przesianą mąkę tortową z mąką ziemniaczaną.

2

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę miksujemy.

3

Do piany dodajemy mąki i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

4

Rozgrzewamy piekarnik na 180°C.

5

Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut.

6

Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

7

Po wystygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż, smarujemy konfiturą i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Kroimy na małe kwadraciki.

8

Do gorącej wody dodajemy cukier puder i mieszamy, aż się rozpuści.

9

Lukrem polewamy ciastka i odstawiamy do zastygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły