Ciastka ptifurki
Lubella
Ptifurki to pyszne ciastka przełożone konfiturą i oblane lukrem. Są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zasmakują wszystkim fanom domowych wypieków. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej herbaty lub jako słodka przekąska do kawy.
0
0 / 0
Ptifurki to pyszne ciastka przełożone konfiturą i oblane lukrem. Są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zasmakują wszystkim fanom domowych wypieków. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej herbaty lub jako słodka przekąska do kawy.
7
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
140 g mąka tortowa lubella
50 g mąka ziemnaczana
6 szt. jaja
150 g cukier
50 g cukier puder
1 szt. konfitura łowicz z owoców leśnych
100 ml woda
Przygotowanie
W misce mieszamy przesianą mąkę tortową z mąką ziemniaczaną.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Do piany dodajemy mąki i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C.
Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut.
Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Po wystygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż, smarujemy konfiturą i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Kroimy na małe kwadraciki.
Do gorącej wody dodajemy cukier puder i mieszamy, aż się rozpuści.
Lukrem polewamy ciastka i odstawiamy do zastygnięcia.