Ciastka owsiane z czekoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Ciastka owsiane z czekoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4568-1702057762168.jpeg&w=3840&q=75)
Pożywne ciasteczka.
1
0 / 0
Pożywne ciasteczka.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sól
300 g mąka lubella puszysta krupczatka
380 g płatki owsiane
180 g czekolada gorzka
100 g czekolada biała
100 g orzechy włoskie
200 g cukier
200 g cukier brązowy
250 g masło
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka esencja waniliowa
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Dwie blachy do pieczenia pokrywamy pergaminem.
W średniej wielkości misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W dużej misce ucieramy mikserem masło i obydwa rodzaje cukru na gładką masę.
Dodajemy kolejno jajka i starannie mieszamy je na masę. Nadal miksując dodajemy wanilię i przygotowaną już mieszankę z mąką oraz płatki owsiane.
Następnie mieszamy obydwa rodzaje wiórków czekoladowych i posiekane orzechy.
Formujemy z masy ciasteczka wielkości piłki golfowej i układamy je w odległości 5 cm od siebie.
Pieczemy do uzyskania jasnobrązowej barwy, mniej więcej 10 minut.
Po wyjęciu z pieca pozostawiamy na blachach przez 10 minut do schłodzenia i przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.