Ciastka owsiane z czekoladą

m7
Ciastka owsiane z czekoladą

0

0 / 0

Przepis z książki 'czekolada'. Ciastka są bardzo pożywne, w przygotowaniu proste, zapach wydzielający się podczas pieczenia zaromatyzuje cały dom. Polecam wszystkim tym, którzy nie są mafiozami w kuchni i tak jak ja, są miłośnikami czekolady.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka proszek do pieczenia

380 g płatki owsiane

200 g cukier brązowy

200 g cukier

250 g masło

300 g mąka pszenna

180 g czekolada gorzka

100 g czekolada biała

100 g orzechy włoskie

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżka esencja waniliowa

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (kuchnia gazowa 4).

2

Pokryj dwie blachy do pieczenia pergaminem.

3

W średniej wielkości miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

4

Mikserem na wysokich obrotach utrzyj w dużej misce masło i obydwa rodzaje cukru na gładką masę.

5

Dodaj kolejno jajka i starannie wmieszaj je na masę, nadal miksując, dodaj wanilię i przygotowaną już mieszankę z mąką oraz płatki owsiane.

6

Następnie wmieszaj obydwa rodzaje wiórków czekoladowych i posiekane orzechy.

7

Uformuj z masy ciasteczka wielkości piłki golfowej i ułóż je w odległości 5 cm od siebie (same spłaszczą się w piekarniku).

8

Piecz do uzyskania jasnobrązowej barwy, mniej więcej 10 minut.

9

Po wyjęciu z pieca pozostaw na blachach przez 10 minut do schłodzenia i przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły