Ciastka Kwiatuszki
decomorreno

Ciastka nie muszą być nudne! Sprawdź nasz niebanalny przepis na słodką przekąskę w postaci kwiatków. Śmietankowo-kakaowe ciastka w kształcie małych kwiatuszków zachwycą każdego swą niesztampową formą oraz wyjątkowym smakiem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
194
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Ciastka nie muszą być nudne! Sprawdź nasz niebanalny przepis na słodką przekąskę w postaci kwiatków. Śmietankowo-kakaowe ciastka w kształcie małych kwiatuszków zachwycą każdego swą niesztampową formą oraz wyjątkowym smakiem!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
125 g masła
1 łyżka śmietana 36%
1 łyżka olej słonecznikowy
1 szt. jajko
30 g kakao decomorreno
150 g cukier puder
1 łyżecz. proszek do pieczenia
300 g mąka lubella puszysta tortowa
Przygotowanie
Kroki
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło wymieszaj z olejem, śmietaną, cukrem pudrem oraz jajkiem.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do masy maślanej.

Gdy ciasto będzie przypominać pastę, podziel je na pół. Do jednej części dodaj kakao, do drugiej kolejną część mąki – tak aby oba miały konsystencję bardzo gęstej pasty.

Rozwałkuj każde ciasto pomiędzy folią spożywczą na około 5 mm.

Za pomocą szklanki lub foremki wykrawaj kółka. Nałóż kakaowe ciastka na białe, następnie przekrój na pół.

Za pomocą małego kawałka foli zwijaj półkola w płatki. Łącz 5 płatków w kwiatek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z pozostałego ciasta zrób małe kuleczki i włóż w środek kwiatka.

Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.

Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
194
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.