Ciastka Kwiatuszki

decomorreno
Ciastka Kwiatuszki

1

0 / 0

Ciastka nie muszą być nudne! Sprawdź nasz niebanalny przepis na słodką przekąskę w postaci kwiatków. Śmietankowo-kakaowe ciastka w kształcie małych kwiatuszków zachwycą każdego swą niesztampową formą oraz wyjątkowym smakiem!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

125 g masła

1 łyżka śmietana 36%

1 łyżka olej słonecznikowy

1 szt. jajko

30 g kakao decomorreno

150 g cukier puder

1 łyżeczka proszek do pieczenia

300 g mąka lubella puszysta tortowa

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

2

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło wymieszaj z olejem, śmietaną, cukrem pudrem oraz jajkiem.

3

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do masy maślanej.

4

Gdy ciasto będzie przypominać pastę, podziel je na pół. Do jednej części dodaj kakao, do drugiej kolejną część mąki – tak aby oba miały konsystencję bardzo gęstej pasty.

5

Rozwałkuj każde ciasto pomiędzy folią spożywczą na około 5 mm.

6

Za pomocą szklanki lub foremki wykrawaj kółka. Nałóż kakaowe ciastka na białe, następnie przekrój na pół.

7

Za pomocą małego kawałka foli zwijaj półkola w płatki. Łącz 5 płatków w kwiatek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

8

Z pozostałego ciasta zrób małe kuleczki i włóż w środek kwiatka.

9

Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły