Ciastka Kwiatuszki

decomorreno
Ciastka Kwiatuszki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciastka nie muszą być nudne! Sprawdź nasz niebanalny przepis na słodką przekąskę w postaci kwiatków. Śmietankowo-kakaowe ciastka w kształcie małych kwiatuszków zachwycą każdego swą niesztampową formą oraz wyjątkowym smakiem!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

125 g masła

1 łyżka śmietana 36%

1 łyżka olej słonecznikowy

1 szt. jajko

30 g kakao decomorreno

150 g cukier puder

1 łyżecz. proszek do pieczenia

300 g mąka lubella puszysta tortowa

Przygotowanie


Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło wymieszaj z olejem, śmietaną, cukrem pudrem oraz jajkiem.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do masy maślanej.

Krok 3

Gdy ciasto będzie przypominać pastę, podziel je na pół. Do jednej części dodaj kakao, do drugiej kolejną część mąki – tak aby oba miały konsystencję bardzo gęstej pasty.

Krok 4

Rozwałkuj każde ciasto pomiędzy folią spożywczą na około 5 mm.

Krok 5

Za pomocą szklanki lub foremki wykrawaj kółka. Nałóż kakaowe ciastka na białe, następnie przekrój na pół.

Krok 6

Za pomocą małego kawałka foli zwijaj półkola w płatki. Łącz 5 płatków w kwiatek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 7

Z pozostałego ciasta zrób małe kuleczki i włóż w środek kwiatka.

Krok 8

Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.

Krok 9
Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

194

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły