Ciastka Kwiatuszki
decomorreno
Ciastka nie muszą być nudne! Sprawdź nasz niebanalny przepis na słodką przekąskę w postaci kwiatków. Śmietankowo-kakaowe ciastka w kształcie małych kwiatuszków zachwycą każdego swą niesztampową formą oraz wyjątkowym smakiem!
1
0 / 0
Ciastka nie muszą być nudne! Sprawdź nasz niebanalny przepis na słodką przekąskę w postaci kwiatków. Śmietankowo-kakaowe ciastka w kształcie małych kwiatuszków zachwycą każdego swą niesztampową formą oraz wyjątkowym smakiem!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
125 g masła
1 łyżka śmietana 36%
1 łyżka olej słonecznikowy
1 szt. jajko
30 g kakao decomorreno
150 g cukier puder
1 łyżecz. proszek do pieczenia
300 g mąka lubella puszysta tortowa
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło wymieszaj z olejem, śmietaną, cukrem pudrem oraz jajkiem.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do masy maślanej.
Gdy ciasto będzie przypominać pastę, podziel je na pół. Do jednej części dodaj kakao, do drugiej kolejną część mąki – tak aby oba miały konsystencję bardzo gęstej pasty.
Rozwałkuj każde ciasto pomiędzy folią spożywczą na około 5 mm.
Za pomocą szklanki lub foremki wykrawaj kółka. Nałóż kakaowe ciastka na białe, następnie przekrój na pół.
Za pomocą małego kawałka foli zwijaj półkola w płatki. Łącz 5 płatków w kwiatek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z pozostałego ciasta zrób małe kuleczki i włóż w środek kwiatka.
Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.